De op-een-na-laatste dag van Sziget beloofde veel goeds. Niet één maar twee headliners stonden voor deze dag aangekondigd.

The Aces

De eerste show in de Freedome voor de dag begon om vijf uur. De Amerikaanse band The Aces maakte een stop in Boedapest tijdens hun wereldtournee. De bandleden kwamen allemaal het podium op in volledig zwart-witte kleding. Door de witte blousjes maakte het een nette indruk.

Toen hun set begon was er nog bijna niemand in de tent te vinden. Misschien was de band niet bekend genoeg bij de festivalgangers, of was het moment op de dag te warm. Hoewel de opkomst erg laag was, liet de band zich niet kennen. Ze speelden een set van een uur, waarbij ze al hun bekendste liedjes voorbij lieten komen. Bij het nummer ‘Girls Make Me Wanna Die’, halverwege de set, leek het publiek er wat meer zin in te krijgen. Steeds meer mensen kwamen op het indie-pop geluid van de band af. Hoewel de tent zelf nog steeds niet heel druk was, was het grasveld eromheen behoorlijk vol. Mensen zochten de schaduw op maar genoten toch van de show.

Giant Rooks

Niet veel later was het tijd voor de Duitse band Giant Rooks. Afgelopen editie van Sziget zegden ze hun optreden nog af vanwege ziekte. Dit keer was er gelukkig niets aan de hand en konden ze gewoon aan hun set beginnen. Ze begonnen met het nummer ‘Bedroom Exile’. Alle elementen op het podium waren lila geverfd, van de drums tot de verhogingen waar de instrumenten op stonden.

Alle bandleden stonden op het podium met een brede lach op hun gezicht. Niet alleen hadden ze veel zin om lekker te feesten, waarschijnlijk waren ze ook blij dat ze überhaupt in Boedapest waren. Tussen twee nummers door vertelde zanger Fred Rabe namelijk dat ze pas een half uur eerder aan waren gekomen. Ze hadden de halve dag met pech in Oostenrijk gestaan. Nadat Rabe de crew bedankte voor het snelle klaarzetten gingen ze weer verder met het volgende nummer.

Het nummer dat het toch wel het beste deed bij het publiek was hun cover van ‘Tom’s Diner’, oorspronkelijk van Suzanne Vega. Hun eigen versie van dit nummer brachten ze al in 2019 uit, samen met AnnenMayKantereit. Afgelopen jaar werd de cover plotseling een hit op TikTok, waardoor het veel aandacht kreeg.

Lorde

De eerste headliner van de avond was de Nieuw-Zeelandse Lorde. Een kwartier later dan gepland begon ze aan haar set. Ze zette meteen goed in met haar megahit ‘Royals’. Dit nummer zong ze helemaal backstage, terwijl ze wel op de schermen te zien was. Pas bij de laatste akkoorden van het nummer kwam ze het podium op.

Meteen daarna zette ze ‘Solar Power’ in, het nummer met dezelfde titel als haar laatste album. Hoewel Lordes muziek geen super snel tempo heeft, werd er aan alle kanten van het publiek gedanst en gesprongen. Mensen hadden duidelijk erg veel zin om deze artiest te zien. Ook Lorde zelf had het naar haar zin, ze danste erop los. Na nog twee nummers gespeeld te hebben ging ze in het midden van het podium zitten. Ze wilde namelijk even een praatje maken met het publiek. Ze vertelde onder andere over het moment dat ze het nummer ‘Liability’ schreef. Ze wilde het publiek graag de boodschap meegeven om altijd dicht bij jezelf te blijven en voor niemand te veranderen. Ze werd duidelijk geëmotioneerd door het enthousiasme van het publiek dat daarop volgde. Daarna zong ze ‘Liability’.

Een paar nummers later speelde ze een nieuw nummer, ‘Silver Moon’. Dit nummer heeft ze nog niet officieel uitgebracht en pas een paar keer eerder gezongen tijdens andere optredens. Na nog een paar liedjes was het tijd voor het laatste nummer van haar set. Speciaal hiervoor haalde ze Caroline Polachek op het podium. Deze Amerikaanse zangeres stond eerder deze dag op de Main stage met haar eigen set. Nu zongen de twee zangeressen het nummer ‘Green Light’ samen. Met een groot feest bij de Main stage sloten ze samen de set van Lorde af.

The Haunted Youth

In de tussentijd begon de Belgische band The Haunted Youth niet ver van de Main stage aan hun optreden. De Europe stage, een van de kleinere podiums op het eiland, had een erg gevarieerd publiek. Normaal gesproken zijn de mensen in het publiek erg loyaal aan artiesten uit hun eigen land. Hier was dit echter niet het geval. De band trok een erg internationaal publiek aan. Daarnaast was er ook veel internationale pers aanwezig, wat misschien iets kon zeggen over het internationale succes dat de band te wachten staat.

Hoewel de band uiteindelijk maar tien nummers heeft gespeeld, waren deze wel echt steengoed. De muziek klonk echt precies zoals de studioversies van de liedjes. Zowel de zang als de instrumenten klonken heel goed. Het was ook duidelijk dat veel mensen naar deze band kwamen kijken om even lekker rustig aan te doen. De muziek van de band is dan ook best chill, een groot deel van het publiek was lekker gaan zitten en genoot vanaf het gras van het optreden.

Macklemore

Ondertussen was het alweer tijd voor de tweede headliner van de avond. Macklemore stond voor een afgeladen grasveld op de Main stage. Hij begon zijn optreden met het nummer ‘CHANT’ van zijn laatste album. Meteen daarop volgde zijn hit ‘Thrift Shop’ van back in the day. Hoewel dit nummer ondertussen al meer dan tien jaar oud is, was het nog steeds een grote hit bij het publiek. Werkelijk iedereen ging los.

Aangezien Macklemore heel veel nummers samen met andere artiesten heeft uitgebracht, had hij bij veel nummers tijd tussen zijn coupletten door. Deze tijd pakte hij om zelf lekker los te gaan en mee te feesten. Zo pakte hij tijdens het nummer ‘NO BAD DAYS’ een waterpistool en bestookte het publiek met water. Nadat hij een paar nummers had gespeeld, sprak de Amerikaanse rapper het publiek toe. Hij vertelde dat Boedapest zijn favoriete stad in de wereld was en dat hij erover na zat te denken om er te gaan wonen. Ook noemde hij Sziget het beste festival in de wereld. Hij genoot er oprecht van om weer op dit podium te mogen staan.

Niet alleen in het publiek was het een groot feest, ook op het podium werd er flink gedanst. De rapper had een grote groep mensen meegenomen, waardoor het podium flink vol stond. Hij had een hele band en een aantal achtergronddansers bij zich, die wel wisten hoe je een feestje moest bouwen. Tijdens het nummer ‘Dance Off’ werd er ook een echte dance-off gehouden. Er werden twee mensen uit het publiek gehaald. Beide kregen op het podium twintig seconden de tijd om hun moves te laten zien.

Na het nummer ‘Glorious’ verdween iedereen van het podium. Even later kwamen ze gelukkig toch terug voor nog een encore van twee nummers. Voor het laatste nummer had Macklemore zijn allergrootste hit bewaard. ‘Can’t Hold Us’ schalde door de speakers. Zowel de confettikanon als de vuurwerpers werden uit de kast getrokken voor deze laatste hit. Halverwege het nummer sprong de rapper het podium af en het publiek in. Hij werd letterlijk door het publiek op handen gedragen terwijl hij zijn nummer afmaakte. Hoewel zijn set hierna klaar was, verdween Macklemore nog niet. Hij rende een aantal rondjes langs alle gangpaden. Hier gaf hij iedereen die er maar bij kon high fives. Daarna was zijn optreden dan toch echt klaar.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: