Bokanté is misschien wel een supergroep in de wereldmuziek, opgericht door muzikant en componist Michael League, van het Grammy-winnende, uit Texas afkomstige, in New York gevestigde instrumentale jazzcollectief Snarky Puppy. De naam van de band is afgeleid van het Creoolse woord voor ‘uitwisseling’ en weerspiegelt de missie van de groep om muzikanten uit verschillende culturen en achtergronden samen te brengen om een nieuw soort muziek te creëren die zowel mooi, spannend als vernieuwend is, zo zeggen ze zelf.

De kern van Bokanté wordt gevormd door League op baritongitaar en bass, zangeres Malika Tirolien. Deze muzikanten worden bijgestaan door een wisselende cast van andere getalenteerde muzikanten, waaronder percussionisten, drummers, bassisten en vocalisten. Het geluid van de band is een fusie van West-Afrikaanse en Caribische muziek met jazz, funk en soul.

Bokanté heeft tot nu toe drie albums uitgebracht: ‘What Heat’, ‘Strange Circles’ en nu dan’History’. De eerdere albums werden door critici en liefhebbers lovend ontvangen en de band heeft uitgebreid getoerd over de hele wereld. Bokanté is een band die nog steeds in opkomst is, en ze zullen de komende jaren zeker nog meer van zich laten horen.

‘History’ telt 9 tracks en heeft een totale speelduur van niet iets minder dan veertig minuten. Als je het album opzet betreed je andermaal een Michael League universum. De muziek is in de perfectie geproduceerd, en het is een delicate balans tussen de verschillende ingrediënten.

Openingsnummer ‘Bliss’ apenent als rauwe blues, maar de prachtige lichte stem van Tirolien, veranderd dit meteen in een soort esoterisch universum. Als dan de West Afrikaanse percussie erbij komt weet je zeker dat deze wereld een betere plaats an zijn, puur en alleen door muziek. Magie, dit is pure magie.

De lat komt in de volgende tracks alleen maar hoger te liggen. ‘Illimine’. Is niet alleen het hoogtepunt van dit album, maar wellicht het, muzikale hoogtepunt van 2023. Wat een avontuur is dit nummer. Gitaarsolo’s, groevende bassen, polyritmiek van het hoogste niveau, de zang, alles komt samen in een soort van ‘ubercompositie’. De tracks zijn gelukkig allemaal opgevoerd als een groepsverdienste. Deze muziek kan alleen maar gemaakt worden door een collectief dat samenwerking versterkt met muzikaal lef durven tonen, kwetsbaar zijn om zodoende tot synergie te komen. Een en een is bij elkaar opgeteld dan geen twee, in dit geval ook geen drie, maar minimaal vijf!

Elk nummer op dit album verbaast de luisteraar en zal je versteld doen staan wat muziek kan doen. Luister naar ‘Adjoni’. Dat vocaal sterk herinneringen oproept aan de helaas overleden ‘Mama Africa’ Miriam Makeba, en recentelijke verwijst naar iemand als Angelique Kidjo.

Laat je door ‘Ta Voix’. Meenemen op de West Afrikaanse ritmes, voel de huilende gitaar, sluit je ogen en laat je meevoeren op een muzikale wereldreis. Een avontuur zonder thuis uit je luie stoel te hoeven komen. Afgemixed in Dolby Atmos klinkt het ook allemaal nog eens bovenaards goed.

Als je een fan bent van wereldmuziek, jazz, funk of soul, dan moet je Bokanté eens proberen. Ze zijn een band die een verschil maakt in de wereld en hun muziek is gewoonweg geweldig. Ook als je geen fan bent trouwens, er is geen enkel smoesje dat je op kunt hangen dit album niet te gaan luisteren. Dit is het beste album van 2023 tot nu toe. (9/10) (Real World)

Deel: