Vandaag is bekend gemaakt dat Astrud Gilberto, de zangeres van onder andere ‘The Girl From Ipanema’, maandag is overleden. Met haar zachte stem en charmante aanwezigheid heeft ze de wereld veroverd als een van de meest iconische figuren van de Bossa Nova-beweging.

Astrud Gilberto werd geboren in Salvador, Brazilië. Ze werd internationaal bekend door haar adembenemende optreden op het baanbrekende album ‘Getz/Gilberto’ uit 1964, waarop ze samenwerkte met jazzsaxofonist Stan Getz en componist Antônio Carlos Jobim. Met het nummer ‘The Girl from Ipanema’ veroverde ze luisteraars over de hele wereld. Met Astruds betoverende zang en haar kenmerkende subtiele stemgeluid werd ze zelf gezien als dat meisje uit Ipanema.

Haar samenwerking met Stan Getz leverde haar een Grammy Award op voor Beste Nieuwe Artiest in 1965, en het album ‘Getz/Gilberto’ werd bekroond als Album van het Jaar. Dit betekende een mijlpaal voor de Bossa Nova en zette het genre stevig op de kaart in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Astrud Gilberto werd al snel een wereldwijde sensatie en haar muziek was te horen op radio’s en in clubs over de hele planeet.

Haar solocarrière was eveneens succesvol. Astrud bracht een reeks betoverende albums uit, waaronder ‘The Astrud Gilberto Album’ (1965), ‘Beach Samba’ (1967) en ‘Windy’ (1968). Haar fluweelzachte stem, vermengd met de vakkundige arrangementen en haar vermogen om met haar interpretatie van de teksten emotie over te brengen, maakte haar tot een van de meest geliefde zangeressen van haar tijd.

Hoewel ze vooral bekend stond om haar bijdrage aan de Bossa Nova, verkende Astrud Gilberto ook andere muziekstijlen gedurende haar carrière. Ze experimenteerde met jazz, pop en zelfs rock-invloeden, waardoor ze haar artistieke horizon kon verbreden en haar veelzijdigheid kon tonen. Maar ongeacht het genre bleef haar muziek altijd doordrenkt met haar karakteristieke Braziliaanse flair en sensuele zangstijl.

Astrud Gilberto’s invloed is voelbaar in de hedendaagse muziek. Haar vermogen om een verhaal te vertellen met haar stem, om gevoelens over te brengen zonder woorden, heeft vele artiesten geïnspireerd. Astrud Gilberto is 83 jaar geworden.

Deel: