De Britse PJ Harvey (Polly Jean Harvey) kondigt de release van haar nieuwe studioalbum ‘I Inside the Old Year Dying’ aan, dat op 7 juli 2023 wordt uitgebracht via Partisan Records. Samen met de aankondiging brengt Harvey ook de eerste single ‘A Child’s Question, August’ uit, begeleid door een video geregisseerd door Steve Gullick.

‘I Inside the Old Year Dying’ is PJ Harvey’s tiende album en haar eerste in zeven jaar. Gedurende haar carrière heeft ze altijd gezorgd dat elke fase van haar progressie haar naar nieuwe avonturen leidde, maar haar nieuwste muziek is zelfs volgens haar eigen maatstaven gedurfd en origineel. Het zit vol met een gevoel van cyclische terugkeer naar nieuwe beginpunten en combineert creatieve moed met een uitnodigende openheid op een fascinerende manier. Volgens Harvey bieden de nieuwe nummers “a resting space, a solace, a comfort, a balm, which feels timely for the times we’re in.”

Het verhaal van het album begint zes jaar geleden, vanaf het moment dat de tour van The Hope Six Demolition Project in 2017 ten einde liep en Harvey zich bewust werd van haar gevoelens. Ze zegt: “I was quite lost. I really wasn’t sure what I wanted to do: if I wanted to carry on writing albums and playing, or if it was time for a change in my life – ‘OK, I’ve done this for a long time. Do I want to carry on for the remainder of my life doing the same thing?'”

Ze besefte sterk dat ze ergens in de eindeloze cyclus van albums en tournees haar connectie met de muziek zelf was kwijtgeraakt. Een gevoel dat niet in woorden te vatten was. Toch was dit geen periode van creatieve terugtrekking. Dankzij mentorschap van de Schotse dichter Don Paterson werkte ze aan ‘Orlam’, haar tweede gepubliceerde poëziebundel na ‘The Hollow of the Hand’ uit 2015, die vorig jaar werd uitgebracht en een belangrijke inspiratiebron werd voor het nieuwe album. Daarnaast waren er heruitgaven van Harvey’s eerdere albums, inclusief demo-versies, die tussen 2020 en 2022 werden uitgebracht. Echter waren twee dingen de doorslaggevende factoren voor het maken van nieuwe muziek.

Een van de redenen was de herinnering aan een ontmoeting met de kunstenaar en filmmaker Steve McQueen in Chicago tijdens de periode van ‘Hope Six’. Steve McQueen vertelde haar ”Polly, you have to stop thinking about music like it’s all albums of songs. You’ve got to think about what you love. You love words, you love images and you love music. And you’ve got to think, What can I do with those three things?”

De andere aanzet om terug te keren naar muziek was simpelweg het pure plezier van het spelen van muziek. ”As a way of trying to heal myself – and I can’t think of a better word to use – I would go to the piano or the guitar and play my favourite songs by other people: a lot of Nina Simone’s songs, or ‘What A Wonderful World’ – which would bring me to tears as I was playing them – or [The Mamas and The Papas’] ‘California Dreamin’, or ‘Golden Brown’ by The Stranglers. And I would just realise: ‘No, it’s still there; I still love this so much that it’s like it keeps me alive.”’

Al snel begon er iets te ontstaan. Harvey voelde bij het schrijven van nieuwe nummers een bevrijdend gevoel van muziek maken omwille van de muziek zelf, in plaats van de gebruikelijke cyclus van album-tour-album-tour. Ze liet zich inspireren door haar eerdere ervaringen met creatieve vrijheid bij het werken aan soundtracks en in het theater. De nummers van ‘I Inside the Old Year Dying’ zijn allemaal in een tijdspanne van drie weken ontstaan, maar dat was slechts het begin. De sleutel tot wat er daarna zou gebeuren, bij Battery Studios in Noordwest Londen, lag in een creatieve band tussen drie personen die al bijna dertig jaar bestaat: Harvey, haar creatieve partner John Parish en producer Flood.

Tracklist ‘I Inside the Old Year Dying’:
1. ‘Prayer at the Gate’
2. ‘Autumn Term’
3. ‘Lwonesome Tonight’
4. ‘Seem an I’
5. ‘The Nether-edge’
6. ‘I Inside the Old Year Dying’
7. ‘All Souls’
8. ‘A Child’s Question, August’
9. ‘I Inside the Old I Dying’
10. ‘August’
11. ‘A Child’s Question, July’
12. ‘A Noiseless Noise’

Deel: