Zojuist kreeg de redactie van Maxazine het overlijden door van Lilian Day Jackson. Lilian was de stiefdochter van de legendarische jazzdrummer Art Blakey en werd in Nederland vooral bekend als de leadzangeres van de band Spargo in de jaren ’80. Jackson was al geruime tijd ziek. Dochter Bemshi gaf in maart al aan dat Lilian ongeneeslijk ziek was. Lilian Day Jackson is gisteren overleden in de aanwezigheid van haar familie.

De Amerikaanse zangeres Lilian werd geboren in Parijs en verhuisde later naar Nederland, waar ze haar muzikale carrière begon als achtergrondzangeres bij verschillende artiesten. Spargo werd in 1975 opgericht door de Amsterdammers Ruud Mulder (gitaar, zang, speelde eerder in rock/bluesgroup Space 7,1967-1975), Hans Elbersen (gitaar, zang, speelde ook eerder in rock/bluesgroup Space 7), Ellert Driessen (toetsen, zang, componist, 1958), Jef Nassenstein (bas, zang) en Leander Lammertink (drums). Eind jaren ’70, ruim na het vertrek van Elbersen, kreeg de groep versterking van de van oorsprong Amerikaanse zangeres. Samen maakten ze een uniek geluid dat zowel in Nederland als daarbuiten enorm populair werd.

Spargo

Het succes van Spargo begon met de release van hun debuutalbum ‘Good Time Spirit’ in 1980. Het album werd al snel opgepikt door radiostations in Nederland en het nummer ‘You and Me’ werd een enorme hit. Het nummer stond wekenlang bovenaan de Nederlandse hitlijsten en werd later ook in het buitenland opgepikt. Het tweede album van Spargo, ‘One Night Affair’, bevatte ook een aantal grote hits, waaronder ‘Hip Hap Hop’ en ‘Just for You’. Het album werd geproduceerd door de gerenommeerde producer Dicky Lafour, samen met Steve Melick en was een groot succes in Nederland, Duitsland en andere Europese landen.

De krachtige stem van Lilian Day Jackson

Spargo was niet alleen populair vanwege hun aanstekelijke nummers en de krachtige stem van Lilian Day Jackson. De band stond ook bekend om hun energieke en meeslepende optredens. De combinatie van de zang van Lilian, en de funky ritmesectie maakten van elk optreden een feestje. Na het uiteenvallen van Spargo in 1987 bleef Lilian actief in de muziekindustrie en werkte ze samen met diverse Nederlandse artiesten. Ze vertrok ook naar de Verenigde Staten en had daar een hitje met ‘Got To Control It’ en speelde in Nederland in de TV-Serie ‘Kanaal 13’.

Jackson stond bekend om haar krachtige stem en haar vermogen om het publiek te betrekken bij haar optredens. Uiteindelijk kwam Spargo regelmatig voor enkele concerten weer bijeen. Met het overlijden van Lilian Day Jackson verliest Nederland een van zijn meest iconische zangeressen uit de jaren ’80. Onze gedachten gaan uit naar haar familie en vrienden in deze moeilijke tijd. Lilian Day Jackson is 63 jaar geworden.

Deel: