Woensdagavond 12 april was 013 in Tilburg volledig uitverkocht. Logisch, want niemand minder dan onze eigen Floor Jansen stond in de grote zaal van de Tilburgse muziektempel. In Nederland pas mainstream bekend sinds haar TV optreden in De Beste Zangers, maar bij de kenners al jaren bekend als frontvrouw van de Finse band Nightwish.

De aftrap was voor voor Inge Lamboo. Voor het eerst in zo’n grote zaal en zo veel publiek.
Wat klonk het goed en het leek haar niets te doen. Ze was een geweldige opening voor wat later ging komen.

Het succes voor Floor Jansen in Tilburg was niet verassend, daar haar roots in Goirle, net onder Tilburg ,liggen. Dat wil niet zeggen dat al het publiek uit Brabant kwam want het was een nationale en internationale menigte en ze kregen zo gelijk om hier bij te zijn. Aan de shirts te zien nog menig fan van het eerste uur, After Forever, ReVamp en natuurlijk Nightwish. Maar ook fans van het laatste uur die haar hebben leren kennen van De Beste Zangers.

De show stond meteen in vuur met het openingsnummer ‘Fire’, van haar eerste soloalbum ‘Paragon’, een van de redenen om met deze tour van start te gaan. Afgewisseld met covers van onder andere ‘Northward’ en ‘Loreen’ kwamen gedurende de sprankelende show alle nummers van ‘Paragon’ wel aan bod. Om de verwarring nog groter te maken: ‘Paragon’ van ‘Northward’ kwam voorbij maar ook ‘My Paragon’ van haar soloproject ‘Paragon’ kwam als toegift voorbij in de set.

De die hard, early adapters van Floor werden op hun wenken bediend met ‘Energize Me’, ‘Strong’ en ‘For your Demons’ van After Forever. De Nightwish fans kregen ‘Decades in the Sun’. De interactie met het publiek was fantastisch waarbij haar Brabantse achtergrond zeker te sprake kwam tot plezier van het talrijke ‘lokale’ publiek. Haar verhalen over de nummers die ze zong zoals bij ‘Hope’ over de componist van dat nummer en dat hij juist Floor had gevraagd om dat nummer te zingen. Het is dan ook een van de hoogtepunten op ‘Paragon’. De betekenis van ‘Paragon’, wat zo veel wil zeggen als veel omvattende uitmuntendheid die je na kunt streven maar op een gegeven moment ook tevreden zijn met je eigen prestaties en jezelf daarvoor belonen.

Floor’s stem trilde toen ze het besluit van Nightwish aanhaalde waarin Nightwish melde dat ze niet meer zouden gaan touren. “Touren is mijn lust en mijn leven”, zo zei ze, “dit geeft ruimte aan dit soloproject maar betreur het wel” Ze was oprecht aangedaan. Maar buiten dat had ze, en haar fantastische band, veel plezier en genoot zo van haar eigen Paragon.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: