Op vrijdag 8 april trad de Zweedse band Dirty Loops op in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Het trio, dat bekend staat om hun extreme instrumentale virtuositeit in combinatie met sterke composities, schitterende harmonie├źn en melodie, werd voor deze tour aangevuld met een extra toetsenist.

Bij binnenkomst in Tivoli was al direct te zien dat er veel muzikanten in het publiek stonden en dit bleek tijdens de show ook door hoe de mensen meebewogen op accenten en muzikale fragmenten. Je kon duidelijk zien wie de drummers, toetsenisten en bassisten in het publiek
waren. Hoewel ik Dirty Loops nog nooit eerder had gezien, had ik wel verwachtingen bij de performance die meer lagen bij die van Fusion en Jazz muzikanten die in hun eigen wereldje helemaal opgaan in de gealtereerde akkoorden en exotische toonladders. Maar vanaf het eerste moment stond de show als een huis. De band had een geweldige performance,
podiumgebruik en interactie met het publiek.

Dirty Loops heeft sinds hun debuut in 2010 een behoorlijke geschiedenis opgebouwd. Met hun eerste album, ‘Loopified’, wist de band al snel internationale faam te verwerven, mede dankzij de bijzondere covers die ze maakten van bekende popnummers. Zo werden ze al snel opgepikt door beroemdheden als Quincy Jones en Justin Bieber, die beiden grote fans zijn van de band.

Bassist Henrik Linder is een bijzondere verschijning op het podium. Naast zijn geweldige spel, valt ook zijn zessnarige basgitaar op. Die is voorzien van speciale frets. Deze frets zijn ontwikkeld door een Zweeds bedrijf en zorgen ervoor dat de tonen op de basgitaar zuiverder klinken.

Dirty Loops heeft het publiek in Tivoli Vredenburg van begin tot eind geboeid en vermaakt met een energieke en muzikale show. Ze speelden snelle, strakke grooves en schitterende melodische songs met, als een van de hoogtepunten, een nummer waarbij de zanger en toetsenist Jonah Nilsson in zijn eentje de hele zaal wist te boeien. Bekende artiesten als Quincy Jones noemen Dirty Loops de toekomst van de popmuziek.

Foto’s (c) Jeroen Nieuwstad

Deel: