Als Blackbird kreeg Merel Koman afgelopen jaren veel airplay op de landelijke radio. Met pakkende liedjes als ‘Lost In The Middle’, ‘Moonshine Motel’ en ‘Tell Your Mama’ wist ze haar naam te vestigen. Toen de corona pandemie net was uitgebroken in maart 2020 verscheen haar debuutalbum, maar helaas was er toen geen mogelijkheid om dat met een clubtour te promoten. Die mogelijkheid is er gelukkig wel bij haar onlangs verschenen EP ‘Green Lights’ waarmee ze momenteel langs de Nederlandse clubs tourt. Waarbij ze deze avond in de Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg stond.

Als support act mocht eerst de 20 jarige Sophia Kruithof het voorprogramma verzorgen. In 2019 deed ze mee aan The Voice Of Holland, al noemde ze zelf die naam niet meer “om het gezellig te houden”. Ze bewees vanavond echter zo’n tv talentenjacht te zijn ontgroeid. In de eerste helft van haar set, begeleidt door enkel een gitariste op akoestische gitaar, wist ze met haar intieme liedjes de zaal stil te krijgen. Uitgerekend bij haar radiohit ‘Parfume’ veranderde dat toen ze vroeg of mensen de zaklampjes van hun smartphones wilden laten schijnen. Het stukje publieksparticipatie pakte hierdoor waarschijnlijk anders uit dan wat de bedoeling had moeten zijn.

Het optreden van Blackbird zelf begon stevig met het 70’s rock achtige ‘Down Down Down Down’. Het funky ‘Green Light’ zette de toon voor een avond met een positieve vibe waarin ze tussen de nummers door opvallend openhartig was. Ze deelde regelmatig persoonlijke observaties. Zoals bij ‘Falling Easy’ hoe belangrijk de liefde voor familie en vrienden is. Of bij de nog niet uitgebrachte nieuwe song ‘Pink Shades’ waarin ze eerlijk had opgebiecht soms het leven te veel door een roze bril te bekijken.

Maar een therapeutische sessie was het allerminst. Merel heeft een goed op elkaar ingespeelde band achter zich staan die moeiteloos kan schakelen van stevigere songs als ‘Lost In The Middle’ of ‘Shine Forever’ naar ballads als ‘Back’ of de Engelse vertaling van ‘Leun Op Mij’ (‘Lean On Me’) van Ruth Jacott. Uptempo nummers en rustigere nummers volgden elkaar op zonder dat het een te groot contrast werd.

Het soulvolle ‘Built & Broken’ werd zachtjes door de zaal meegezongen. Het Nancy Sinatra achtige ‘Tell Your Mama’ en ‘Moonshine Motel’ werd een gewenste toegift die vol energie werd gebracht. Wat een einde bracht aan anderhalf uur van een geoliede show met persoonlijke observaties zonder dat het te veel ervan werd. Live heeft Blackbird zich bewezen. Een echt grote hit zou haar van harte gegund zijn.

Deel: