Vrijdag 16 en zaterdag 17 maart stond de WC Experience met een aantal bevriende bands in de Koloszaal in Raamsdonksveer.

De zaal die geopend werd in 2009 met een optreden van de WC in verband met hun 20 jarig jubileum. Nu, 24 jaar later, is de WC Experience de laatste band die in deze prachtige locatie optreed omdat deze in de loop van dit jaar gesloopt gaat worden. Veel locals (en ver daar buiten) kwamen dit met gemengde gevoelens meebeleven zo bleek uit de vele verhalen over de plaats waren ze vroeger op school hadden gezeten en later tot Koloszaal werd. Een stuk historie verdwijnt binnenkort uit Raamsdonksveer.

Op vrijdag avond werd overigens eerst stil gestaan bij wat er een week eerder het dorp diep in het hart had getroffen. Een minuut stilte voor een gezin van 4 personen wat omkwam bij een noodlottig ongeval. Het is altijd mooi en indrukwekkend om mee te maken hoe een luidruchtig publiek ijzig stil kan zijn ieder met zijn of haar eigen gedachten.

De vrijdag had als thema ‘Regionale Klaanke’. Deelnemende bands waren De Chouffelèèrs, De Fik Erin, Ad Zat & Win Pin en natuurlijk DE WC Experience. Alles en zo veel als mogelijk vertolkers van het Brabants dialect verwerkt in covers of in eigen geschreven werk. Nummers over het goeie Brabantse leven met de nodige zelfspot en sarcasme.

Het was een show met telkens een wisselende samenstelling op het podium maar altijd samengesteld rond de organiserende band, de WC Experience. Het repertoire werd luidkeels meegeschreeuwd met de op een haar na uitverkochte zaal. Nummers als ‘Pippo in de Kliko’, ‘Zwemmen in de Sloot’, ‘Maag ik hier Rooke’, ‘Hill d’n dag Plat’ en ‘Dè gao ni Nou’ zorgde zelfs voor een heuse mosh pit, op zijn Brabants weliswaar. Het plezier op het podium en in de zaal zorgde voor een meer dan succesvolle vrijdagavond.

Dan de zaterdag. Het thema van zaterdag: ‘De leste van Koloszaal’. Waar het vrijdag een 5 uur durende doorlopende show was er zaterdag een wisselende programma samengesteld. De openingsact was een beetje een buitenbeentje in al het Brabantstalig geweld.

Present Danger met hun Metallica Tribute set. Als opener van de avond waar het publiek voor het betere in dialect gezongen genre kwam was het heel even lastig om het publiek warm te krijgen. Maar frontman Thijs de Jong kreeg met zijn mannen de zaal binnen 2 nummers aan zijn zijde en maakte er een dol enthousiaste menigte van. ‘Seek and Destroy’, ‘Nothing Else Matters’ en ‘Sandman’ gingen er onder andere in als Brabants worstenbrood.

De Paloma’s, de volgende band in de Line Up, kon dan ook op een al voorgewarmd podium te keer gaan. De Paloma’s dat zijn een stel donders gezellige muzikanten die houden van een mooi stukje ‘olderwetse’ piratenmuziek. Dit toporkest uit `t oosten van het land wekt al die magistrale plaatjes van vroeger weer gewoon opnieuw tot leven! ‘Rode Rozen’ van Jantje Koopmans, ‘Circus Renz’ en meer van dat alles zorgde voor een ouderwetse polonaise in een inmiddels hete zaal (letterlijk). De polonaise compleet met Paloma’s puntmutsjes voor alle deelnemers was de ‘mosh pit’ voor de Paloma’s en hun muziek. Een feest van herkenning wat doorging met het laatste optreden in de Koloszaal van de WC Experience. De cirkel werd gesloten de opening en helaas de sluiting.

De WC Experience maakte er een waar sluitingsfeest van. Met wederom de meezingers van de vrijdagavond en daar naast ‘Bakkus op un kai’, ‘D’n Dieje’ en meer klassiekers. De afsluiters waren voor ‘Brabantse Laand’ compleet met Brabantse vlaggen en ‘Fritske’.

Na twee dagen kon iedereen maar een conclusie trekken, de organisatie was in handen van de WC Experience en wat hebben die gasten gewerkt om hier een prachtig feest van te maken. Waar in het begin de herinnering vooral de voormalige school was zal de Koloszaal nu herinnerd worden als “Witte nog die twee aovonde?” en “Ik woar d’r baai”.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: