‘Straight Outta Compton’ is het debuut studioalbum van de Amerikaanse hiphopgroep N.W.A, uitgebracht op 8 augustus 1988 door Ruthless Records.Het album is om een aantal redenen belangrijk, zowel sociaal, politiek als muzikaal. Het album wordt beschouwd als een baanbrekend en invloedrijk album in het subgenre van de gangsta rap, en wordt geprezen om zijn rauwe, realistische weergave van het leven in Compton, Californië.

Het titelnummer van het album, ‘Straight Outta Compton’, werd een hit single en hielp om N.W.A. te vestigen als een toonaangevende act in het gangsta rap-genre. Het meest controversiële nummer van het album, ‘Fuck tha Police’, werd ook een hit en werd zwaar gecensureerd vanwege de expliciete teksten en het thema politiegeweld. Het album werd door de RIAA met driedubbel platina gecertificeerd en er werden meer dan 3 miljoen exemplaren van verkocht in de Verenigde Staten.

Naast het commerciële succes en de culturele impact is ‘Straight Outta Compton’ door talrijke publicaties genoemd als een van de beste hiphopalbums aller tijden, waaronder Rolling Stone, die het op nummer 272 plaatste op zijn lijst van de 500 beste albums aller tijden. Het album is opgenomen in het National Recording Registry van de Library of Congress, en werd door het National Museum of African American History and Culture geselecteerd voor opname in de eerste tentoonstelling “Music Icons”.

Sociaal en politiek gezien werd ‘Straight Outta Compton’ uitgebracht in een tijd van grote sociale onrust en veranderingen in de Verenigde Staten. De jaren tachtig zagen de opkomst van de crack-cocaïne-epidemie, de toename van geweld door bendes en de opkomst van Reagan’s ‘war on drugs’, die allemaal de Afro-Amerikaanse gemeenschappen onevenredig zwaar troffen. N.W.A., met hun harde en politiek geladen teksten, maakten deel uit van een beweging die deze kwesties naar de voorgrond van het publieke bewustzijn wilde brengen en verandering eiste.

N.W.A. bestond uit vijf leden: Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E, MC Ren en DJ Yella. Elk lid droeg zijn eigen unieke vaardigheden en invloeden bij aan het album, wat resulteerde in een rauw en agressief geluid dat de stijl van West Coast gangsta rap hielp definiëren.

Het album werd geproduceerd door Dr. Dre en DJ Yella, die beiden lid waren van N.W.A. en uitgebreide ervaring hadden in het hiphop- en rap genre. Dre’s productie kwaliteiten waren essentieel voor de vormgeving van het geluid van het album, dat elementen van funk, soul en blues combineerde met agressieve en expliciete teksten. Dre’s gebruik van sampling en andere productietechnieken hielpen om het album zijn kenmerkende geluid en vibe te geven.

Naast de leden van N.W.A. bevatte het album ook bijdragen van andere muzikanten. Toetsenist Eric Wright, ook bekend als Eazy-E, speelde mee op verschillende nummers, en de achtergrondzang werd verzorgd door The Fila Fresh Crew.

Muzikaal gezien wordt ‘Straight Outta Compton’ beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de hiphop. Het markeert de opkomst van de West Coast hip hop scene en het ‘gangsta rap’ subgenre, met rauwe, agressieve en vaak controversiële teksten die de harde realiteit van het leven in de stad weerspiegelen.

Deel: