Via een bericht op twitter van de familie Toure werd eerder vandaag bekend dat Ismaila Toure, een van de oprichters van de Senegalese groep Toure Kunda gisteren is overleden op 73 jarige leeftijd. Toure was al langere tijd ziek . Toure was een begaafd muzikant, componist en zanger, en zijn bijdragen aan de wereldmuziek zullen zeer gemist worden.

Toure werd geboren in de Casmance  in de stad Ziguichor in , Senegal, in 1950. Hij begon zijn muzikale carrière in het begin van de jaren zeventig, samen met zijn broer, Sixu Tidiane Toure. Samen vormden ze Toure Kunda, een band die traditionele Senegalese muziek mengde met elementen van funk, reggae en andere mondiale stijlen. Ismaila Toure was de leadzanger van de groep en speelde ook gitaar, djembe en andere percussie-instrumenten.

Toure Kunda kreeg internationale bekendheid in de jaren tachtig met onder meer hun albums “Amadou Tilo,” “Live Paris-Ziguinchor,” en “Sofa,”. Ze toerden uitgebreid door Europa, Afrika en Amerika en brachten hun energieke optredens en aanstekelijke ritmes naar een publiek over de hele wereld.

Ismaila Toure’s muzikale nalatenschap reikt veel verder dan Toure Kunda. Hij was een veelgevraagd medewerker en werkte samen met musici als Peter Gabriel, Manu Dibango en  Toure Kunda werkte mee aan het album ‘ Supernatural’ van Carlos Santana. Toure Kunda bracht misschien wel her beste live-album aller tijden uit met het fantastische ‘Dakar-Ziguinchor’

Toure was niet alleen een getalenteerd muzikant, maar ook een hartstochtelijk voorvechter van sociale rechtvaardigheid en cultuurbehoud. Hij gebruikte zijn muziek als platform om zich uit te spreken tegen racisme, ongelijkheid en aantasting van het milieu. Hij zette zich ook in voor het behoud en de promotie van de Senegalese cultuur, in het bijzonder de muziek en tradities van de Casamance regio. In Senegal is het overlijden van een van de grootste muzikanten die het land ooit heeft voortgebracht hard aangekomen. Ook President Macky Sall betoonde zijn medeleven in een bericht :

Ismaila Toure overleed gisteren op 27 februari 2023, op 73-jarige leeftijd. Hij laat een rijke muzikale erfenis achter en een blijvende invloed op de wereldmuziek. Zijn passie, talent en inzet voor sociale rechtvaardigheid en cultuurbehoud zullen generaties muzikanten en muziekliefhebbers over de hele wereld blijven inspireren.

Deel: