Burt Bacharach, componist, arrangeur, dirigent, platenproducent en zanger met hits uit de jaren ’60 en ’70, onvervalst romanticus is overleden in zijn huis in Los Angeles. Hij werd 94 jaar. Zijn publicist bevestigde het nieuws. Een specifieke oorzaak van zijn overlijden is niet gegeven.

Bacharach was een groot romanticus en zijn stijl kun je omschrijven als een vorm van klassieke lounge muziek uit een tijd dat de lounge muziek nog niet bestond Hij combineerde chromatische harmonieën en lange, hoekige melodieën uit de late 19e eeuwse symfonische muziek met moderne pop arrangementen. Zijn composities weerspiegelden geraffineerd hedonisme voor een jonge generatie mensen die nog maar net ouder waren dan de Beatles in die tijd.

Vanwege het hoge ‘niet-aan-de hand’ gehalte van de liedjes die Bacharach schreef met zijn meest frequente samenwerker, tekstschrijver Hal David, werden ze vaak beschouwd als achtergrondmuziek door luisteraars die het hardere randje van rock of de intieme singer-songwriter stijl verkozen. Maar achteraf beschouwd staan het Bacharach-David team hoog in het rijtje van de beste pop songwriters aller tijden. Hun composities en arrangementen bleken van een dusdanig hoog niveau dat ze de tand des tijds makkelijk hebben kunnen doorstaan.

Bacharach-David nummers als ‘The Look of Love’ (Dusty Springfield’s zwoele hit uit 1967, te zien in de film “Casino Royale”), ‘This Guy’s in Love With You’ (een nummer 1 hit in 1968 voor Herb Alpert), en ‘(They Long to Be) Close to You’ (een nummer 1 hit in 1970 voor de Carpenters) wekten een beeld op van een droomwereld vol met sportwagens, dames in bikini’s en zwoele cocktailparty’s. Bacharach erkende dit mystieke beeld met een knipoog en speelde zichzelf in de film ‘Austin Powers: International Man of Mystery’, die de swingende jaren ’60 sfeer van de vroege James Bond films bespotte.

Bacharach heeft door de jaren heen samengewerkt met veel tekstschrijvers en schreef zelf ook wel teksten. Maar zijn belangrijkste samenwerker was Hal David, zeven jaar ouder, die hij ontmoette in 1957 in het kantoor van een muziekuitgeverij. Samen met hem begon hij muziek te schrijven voor bijvoorbeeld Dionne Warwick. Bacharach bleef tot op hoge leeftijd muziek schrijven. Hij schreef hits voor onder anderen Dusty Springfield, Cilla Black, Herb Alpert en Elvis Costello.

Burt Bacharach trouwde in 1982 met mede-songschrijver Carole Bayer. Later vertelde Bacharach dat hij vanaf het begin niet zo toegewijd was aan het huwelijk, maar hun succesvolle songwriting partnerschap bleef bestaan. Ze schreven mee aan ‘That’s What Friends Are For’ (1982), en wonnen in 1987 een Grammy Award voor de versie van Dionne Warwick and Friends (Stevie Wonder, Elton John en Gladys Knight), die in 1985 werd opgenomen en uitgebracht ter ondersteuning van AIDS-onderzoek. Met collega singer-songwriter Neil Diamond schreven Bacharach en Bayer Sager mee aan ‘Heartlight’ (1982), dat Neil Diamond’s laatste Top 5 hit in de Amerikaanse hitlijsten was.

Bacharach maakte ook albums met onze eigen Trijntje Oosterhuis en hij trad ook op tijdens het North Sea Jazz Festival. Met het overlijden van Burt Bacharach, is een van de laatste grote songwriters uit de 20ste eeuw van ons heengegaan.

Deel: