Meijer ten Zijthoff kwam in 2018 met zijn eerste, biografische boek ’Alles is Nu’, een reis door zijn eigen verleden, op zoek naar zijn roots. Nu komt aanstaande zaterdag 19 november zijn boek ‘Street’ uit met als ondertitel ‘Een roadtrip door het Noorden op zoek naar Herman Brood’s Wild Romance 1976-1978’

In ruim 300 pagina’s wordt een zeer mooi en gedetailleerd beeld gegeven van de rockscene in de Noordelijkste provincies van ons land. Meijer ten Zijthoff tekende tientallen ooggetuigenverslagen op van mensen die allen ergens in die woelige tijd van ‘Het Groninger Springtij’ voor kortere of langere tijd het leven van Herman Brood kruisten, er deel van uitmaakten of van profiteerden. Dit leidde onafwendlijk tot de release van ‘Street’, het eerste studio album van Herman Brood & His Wild Romance. Voor de schrijver een tipping point in zijn leven. Inspirerend genoeg om niet alleen een geweldig boek over de bloeiperiode van de Groningse rock muziek te schrijven, maar ook om een welhaast sociologische pentekening te maken van het maatschappelijk klimaat waarin al deze veranderingen als een sneltreinvaart, in slechts een paar jaar tijd, zich voltrokken.

Aan de hand van getuigenissen van onder anderen een fan, een lichtman, een vriendin, verschillende muzikanten, een kroegbaas, maar ook de broer van, wordt steeds duidelijker hoe de scene er van binnenuit uitzag, hoe het er rook en hoe er met elkaar werd omgegaan. Het is erg interessant om, terwijl je het boek leest steeds beter de contouren te gaan zien van wat enige jaren later een Nederlands rock & roll fenomeen werd, dat zelfs werd overgenomen door Amsterdam, alsof er nooit een Noord Nederland was geweest. Herman Brood werd van ons allemaal, maar zijn roots liggen in de Flash and Dance band, en bij Café ‘t Pleintje. Alleen daarom al is dit boek de moeite waard.

Tussen de rock’n roll clichés door, die ook veel worden getapt in het boek, weet de oplettende lezer toch ook een lieve Herman Brood op te merken. Herman die, op de verjaardag zijn moeder gaat tekenen met zijn neefjes en nichtjes. Het zijn dit soort scherpe en tegengas gevende observaties die het boek extra cachet geven.

Het zal niet expres zijn gedaan, het boek geeft ook wel een versnelling aan de tragiek achteraf. Herman is al vele jaren dood, en toch zitten in dit boek nog steeds mensen die ongegeneerd zichzelf een deel van het succes van Herman toe willen eigenen. Veel van de opgetekende verhalen zijn überhaupt niet te verifiëren, en hebben een hoog nostalgisch gehalte. Maar vergeet niet, dit is geen geschiedenisboek. Herinneringen zijn vaak toch als een wankele boekenkast, er valt wel eens een deel uit, of er blijkt wel eens iets dubbel in te staan. Vijfenveertig jaar later weten we vaak alles niet meer zo precies, of leuken we een en ander extra op. Het is niet erg. De grote lijn in de getuigenissen zetten een lijn neer, die voor de huidige generatie goed is om kennis van te nemen, en voor hen die erbij waren mooi zijn om aan terug te denken.

Als je dan, zoals Meijer zelf in 1978 vooraan stond bij een optreden van Herman Brood & His Wild Romance, zoals zovele generatiegenoten, dan is dit boek ook een zoektocht naar jezelf, je eigen jeugd en je onderzoekt, nu met een afstand van 45 jaar, wederom je eigen referentiekader. En dat is dus heel interessant.

Het boek is een schatkamer aan leuke anekdotes. Zo vind je her en der QR codes , die als je ze scant leiden naar prachtige videofragmenten en meer. De fotografie in het boek is voor elke Brood liefhebber een must. Voor de echte kenner niet zo verrassend als voor de gewone sterveling, maar chapeau voor Meijer ten Zijthoff dat hij zoveel werk erin gestoken heeft om de lezer al deze pracht voor te schotelen. De portretfotografie van de mensen die aan het woord komen in het boek is gemaakt door niemand minder dan fotograaf Rudi Huisman, die bekend is voor hoe hij het licht van de Nederlandse oude meesters laat herleven in zijn fotografie.

Al met al dus een erg bijzonder en een bijzonder goed boek. Zeer lezenswaardig en boordevol met informatie die voor de meesten onder ons echt nieuw zal zijn. Heerlijk om al die mensen aan het woord te horen. Prachtig om de late jaren zeventig opnieuw tot leven te zien komen. Herman Brood leeft voort, in al zijn fans, en mensen die met hem gewerkt hebben. Het boek maakt eens en te meer duidelijk hoe ‘Street’ een product is van een bijzondere tijd die de maatschappij zo op zijn kop zette. ‘Street’, het begin van Brood’s carrière moest daar een logisch gevolg van zijn. Net zoals Meijer ten Zijthoff zelf, en met hem vele anderen die zich in dit boek zullen herkennen.

Het boek zal zaterdag  19 november gepresenteerd worden in de EM2 op het Suikerunieterrein in Groningen. Meijer zal dan het symbolische eerste exemplaar van het boek uitreiken aan Brood’s manager Koos van Dijk.

Uitgeverij: AHAVACHAI
EAN: 9789082775716

Livefoto Herman Brood & his Wild Romance live in Paradiso, voorprogramma van Mink Deville (c)  John Timmer

Deel: