Lee Fields, of ‘Little JB’ zoals hij ook wel eens genoemd wordt vanwege zijn kleine gestalte en schijnbare fysieke gelijkenis met the godfather of soul James Brown komt met een nieuw album getiteld ‘Sentimental Fool’. Mensen hebben het blijkbaar altijd nodig om een artiest te vergelijken met een andere, grotere artiest. Er is de onbedwingbare behoefte iemand in een hokje te duwen. Toen James Brown in 2006 in Atlanta overleed, werd de titel van Godfather of Soul overgedragen aan Charles Bradley, ‘the Screaming Eagle of Soul’ zoals hij vol vuur werd aangekondigd door Binky Griptite, gitarist van the Daptones. Bradley overleed in 2017 in New York. Hierdoor is Lee Fields effectief de laatste der Mohicanen. Hij nam zijn eerste single op in 1969, zong in 2005 het legendarische duet ‘Stranded in your Love’ met de helaas ook al te vroeg overleden keizerin van de de soul, Sharon Jones. Lee Fields kan je dus om een boodschap sturen als het om soulmuziek gaat.

Nu dus ‘Sentimental Fool’ zijn nieuwe album,dat hij uitbrengt op het legendarische Daptone label. Met Gabriel ‘Bosco Mann’ Roth,een van de grondleggers van Daptone als producer, zit je dan wel goed als je die originele soul sound wil hebben. Een veelbelovende combinatie. Bosco Mann speelde bas bij Sharon Jones & the Dap Kings en uiteraard op het legendarische ‘ Back to Black’ van Amy Winehouse. ‘A force to be reckoned with’ dus.

‘Sentimental Fool’ telt 12 tracks, waarvan er een aantal al eerder uit zijn gekomen op de single release van ‘Two Jobs’. Instant herkenbaar is de Daptone sound. Goudeerlijk en ouderwets fluweelachtig klinkend druipt de soul uit je speakers. Uit duizenden herkenbaar, een garantie voor kwaliteit en authenticiteit.

Het album trapt af met ‘Forever’, Fields kan als geen ander suikerzoete liefdesverklaringen zingen. ‘Forever’ is er daar een van. Zwijmelmuziek van de bovenste plank. Prachtig dat dunne orgeltje achterin de mix. De Daptone hoornsectie verschaft de mooie donkere stem van Lee Fields extra geloofwaardigheid als hij zing dat hij haar voor altijd lief zal hebben. Dit is geen nostalgie. Dit is geen kitsch, dit is de real deal. Echte emoties en echte muziek.

‘I should have let you be’ dan is van hetzelfde laken een slecht zittend maatpak. Je voelt de menselijke warmte. Lee Fields belichaamt hetgeen we van goede soulmuziek verwachten. Geloofwaardigheid, echtheid, en zweet dat bijna uit je speakers komt gedropen. In januari 2020 zag ik Lee voor het laatste live in de kleine zaal van het Muziekodroom in Hasselt. Als publiek stond je met je neus zo ongeveer het gouddraad uit het oude, versleten jasje van Lee in te ademen, en ‘s mans zweet viel rijkelijk over de eerste rij van de zaal waar het vocht langs het plafond naar beneden droop. Dit nummer wil ik wederom in zo’n setting live meemaken.

‘Two Jobs’ dan. Als onderwerp de hardheid van het bestaan in het algemeen en die van het bestaan van Lee Fields in het bijzonder. “I’m working two jobs, gettin’ paid for one.” Hij constateert het, maar gaat gewoon door. Wat een leven. Heerlijke muziek met een pulserend, ritmisch orgel, pompende tenorsax. “I gotta work all day, gotta work all night.’”Dan komt de clou; “I’m working two jobs, one of them is you”. Natuurlijk draait alles in het leven om de liefde, en makkelijk is het zeker niet. Lee kan het weten.

Zo gaat het album door. Geen enkele nummer is geschikt om stil op te blijven zitten. Dit is dansmuziek in zijn meest pure, onversneden vorm. Bluesy, intens en als een warme deken. ‘Sentimental Fool’ is zo’n album waar je niet doorheen gaat zappen, dit is gewoon heerlijk om ‘ s avonds laat van de eerste tot de laatste noot helemaal uit te luisteren. Als je een feestje thuis hebt, kan je dit ook gerust helemaal opzetten. Gegarandeerd dat er gedanst gaat worden.

Met ‘Sentimental Fool’ haal je de originele Daptone Sound in huis, gebracht door de enige artiest die het nog op deze manier kan. Goud dus. Wat nog mooier is? Begin 2023 komt Fields ook naar Nederland en België om zijn album live te presenteren. Zorg dat je er dan bij bent, want dat is einzartig. Ik bid tot die tijd dat hij dan the Daptones bij zich heeft als band.

‘Sentimental Fool’ is een meer dan geweldig album, een echte must voor iedereen die van goede muziek houdt. Een 9 gaat het niet worden, dat is voorbehouden aan mogelijke meesterwerken die door innovatie de muziek verder ontwikkelen. Dat doet Lee Fields niet. De man excelleert echt op de vierkante meter van de originele soul, zoals niemand anders dat kan. Daptone geeft hem de mogelijkheid the shinen zoals we dat graag horen. Een heerlijk album! (8/10) (Daptone)

Deel: