“You were working as a waitress in a cocktailbar when I met you”. Samen met de openingsnoten van een synthesizer leidt deze zin, gezongen door frontman Philip Oakey, meteen tot herkenning. The Human League maakte met ‘Don’t You Want Me’ een nummer dat onlosmakelijk verbonden is met de jaren tachtig. Het was afkomstig van hun album ‘Dare’ uit 1981, waarop ook ‘Open Your Heart’ te vinden is en waarmee de synthpop band definitief doorbrak in Engeland en ver daarbuiten.

De jaren daarna volgde er meer succes voor de band, met de EP ‘Fascination’ (1983), ‘Hysteria’ (1984) en ‘Crash’ (1986) met daarop de hitsingle ‘Human’.

Na deze periode, waarin nieuwe liedjes en albums elkaar snel opvolgden, laste de band een korte pauze in, om vervolgens in 1990 terug te keren met ‘Romantic?’. Hieraan werkten ze samen met producer Martin Rushent, die ook de productie van ‘Dare’ voor zijn rekening had genomen.

Deze vier albums en EP komen op 11 november samen in de limited edition vinyl boxset ‘The Virgin Years’, waarbij ieder album geperst is in een andere kleur vinyl. Ondertussen is de band nog steeds actief, op tournee en in de studio te vinden. Kortom, er is nog genoeg materiaal voor nog een boxset in de toekomst.

Deel: