Een reeks seizoensconcerten die in december 2021 in een historisch heiligdom in Stratford, Ontario werden gehouden, werden live opgenomen en worden nu door de Juno Award-winnende Canadese artieste Loreena McKennitt uitgebracht als haar 16e album, getiteld “Under A Winter’s Moon”, terwijl een twee weken durende begeleidende tournee door Ontario begin december van start gaat.

De zesluik, twee-disc digipak zal worden uitgebracht op 18 november 2022 op haar eigen label, Quinlan Road. Het album bevat 15 seizoensgebonden liedjes uitgevoerd door McKennitt, afgewisseld met seizoensgebonden lezingen door de Canadese inheemse acteur en Companion of the Order of Canada ontvanger, Tom Jackson, Gemini Award-winnende acteur Cedric Smith, en Ojibway kunstenaar en fluitist Jeffrey Red George. Het album zal ook digitaal worden uitgebracht, gemixt in Dolby Atmos surround sound.

Vanaf 2 december in Stratford wordt het seizoensconcert opnieuw opgevoerd met de oorspronkelijke muzikanten en vertellers. Ze gaan met de Under A Winter’s Moon Tour naar zeven andere steden in Ontario, waaronder Londen, Guelph, Hamilton, Toronto, Peterborough en Kingston, en eindigen op 17 december in Ottawa.

“Op een handvol winternachten in de buurt van de zonnewende van december 2021 hebben mijn muzikale vrienden en ik deze mengelmoes van muziek en gesproken woord samengesteld,” schrijft McKennitt in de toelichting bij het nieuwe album. “…Ik probeerde elementen van de orale tradities die in vele culturen voorkomen te integreren – om ons te vangen, te inspireren en opnieuw te verbinden met ons verleden, terwijl ik een herinnering bied aan de mensen van toen en wat hun manier van communiceren betekende in hun leven en misschien nog steeds betekent.”

De eerste set begint met Jackson die The Sky Woman Story voorleest, een inheems scheppingsverhaal, terwijl de hele tweede set bestaat uit Smith’s voordracht, in zes delen, van A Child’s Christmas in Wales, een ontroerend en nostalgisch stuk proza van wijlen de Welshe dichter Dylan Thomas.

Loreena produceerde de plaat en speelt naast zang ook harp, keyboard en accordeon. Ze wordt begeleid door Caroline Lavelle op cello en blokfluiten, Graham Hargrove op percussie, Errol Fischer op viool, Pete Watson op gitaar en 12-snarige bouzouki, en Cait Watson op Ierse fluit. Al deze muzikanten voegden ook de achtergrondzang toe aan het optreden.

Under A Winter’s Moon werd opgenomen in de Knox Church in Stratford, Ontario, Canada en vervolgens gemixt en gemasterd door de meermaals bekroonde engineer, mixer, producer en editor Jeff Wolpert in Desert Fish in Toronto.

McKennitt’s eclectische Keltische mix van pop, folk en wereldmuziek heeft wereldwijd meer dan 14 miljoen albums verkocht. Haar opnames hebben in 15 landen op vier continenten de gouden, platina en multi-platina status bereikt. Ze is twee keer genomineerd voor een GRAMMY® Award en heeft twee Juno Awards gewonnen, evenals een Billboard International Achievement Award.

Ze heeft opgetreden in enkele van ’s werelds meest gerespecteerde en historische concertzalen, van Carnegie Hall tot het beroemde Alhambra Paleis in Granada, Spanje en voor hoogwaardigheidsbekleders waaronder wijlen Koningin Elizabeth II en Zijne Majesteit Koning Charles III, en andere staatshoofden.

Naast haar muzikale carrière is McKennitt erkend voor een aantal opmerkelijke filantropische initiatieven, waaronder:

The Cook-Rees Memorial Fund for Water Search and Safety
Falstaff Family Centre
Honorary Colonel of the Royal Canadian Air Force

In 2004 werd McKennitt onderscheiden met de Orde van Canada en in 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Nationale Orde van Kunsten en Letteren van de Republiek Frankrijk.

Deel: