Graham Gouldman is een graag geziene gast in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven. Is het niet als frontman van de legendarische rockband 10cc, dan is het wel als in de songwriter’s hall of fame geïnaugureerd solo artiest, en schrijver van talloze tijdloze popklassiekers. Ook nu weer deed Gouldman Eindhoven aan met zijn programma ‘A heart full of Songs’, waarin hij een bloemlezing geeft van niet alleen zijn bekendste maar ook de minder bekende songs uit zijn nog steeds groeiende oeuvre.

Jammer genoeg was het Muziekgebouw in Eindhoven niet helemaal uitverkocht. Het zou misschien eraan kunnen liggen dat het een doordeweekse avond was, maar uiteraard waren de echte liefhebbers allemaal aanwezig.

Gouldman werd deze avond begeleid door multi-instrumentalist Keith Hayman, gitarist/zanger Iain Hornal (ook wel gekend als lid van Jeff Lynn’s Electric light Orchestra) en Dave Cobby op percussie. Allemaal bekende muzikanten voor Gouldman, waarmee hij, naast de ‘Heart Full of Songs’ concerten ook in zijn band 10cc mee samen speelt.

Gouldman, altijd “every inch a gentleman” en welbespraakt, trapte het optreden af met ‘Pamela, Pamela’ dat Gouldman oorspronkelijk schreef voor Wayne Fontana & the Mindbenders. Meteen werd andermaal duidelijk dat we hier te maken hebben met een van de allergrootste songschrijvers van de popmuziek. Gouldman draait al meer dan 50 jaar mee in deze wereld. Wayne Fontana’s versie werd al in 1966 gereleased.

‘Heart Full Of Soul’, dat Gouldman schreef voor the Yardbirds is zelfs nog een jaar ouder. Vanaf het podium in Eindhoven klonk het echter fris, alsof het gisteren geschreven werd. De (-her)gearrangeerde versie voor vanavond kreeg meteen de handen op elkaar. De avond ging door met ‘No Milk Today’, een van de grootste hits door Gouldman geschreven voor Herman’s Hermits. Een nummer dat ook na al die jaren nog steeds fier overeind staat.

Graham Gouldman en zijn muzikanten namen het publiek aan de hand van een aantal prachtige anekdotes mee op niets minder dan een tijdreis langs de prachtigste melodieën die we uit de popmuziek kennen. Natuurlijk ontbreken de grootste successen van 10cc niet. ‘Good Morning Judge’, ‘I’m not in Love’ en ‘The Things we do for Love’ getuigen allemaal van de kwaliteit van de composities omdat ze ook in deze akoestische versies sterk blijven.

Graham Gouldman is echter geen componist van gisteren, uit vervlogen tijden. Vorig jaar maakte hij nog met ‘Modestly Forbids’ een van zijn sterkste soloalbums. ‘That’s love, right there’ is een hartverwarmende liefdesverklaring van Gouldman aan zijn vrouw en ‘Standing Next to Me’ is simpelweg een van de allerbeste songs die de afgelopen jaren het licht zagen. Een schoolvoorbeeld van hoe een popliedje met een kop en een staart geschreven moeten worden.

Twee maanden geleden bracht Gouldman, samen met niemand minder dan Queen’s Brian May zijn nieuwste song ‘Floating in Heaven’ uit. Om dit nummer hier in Eindhoven live voor het voetlicht gebracht te horen was werkelijk heel speciaal. Een daverend applaus viel hem dan ook, verdiend ten deel. Een mooie verrassing was dat Gouldman het niet zo vaak live te horen 10cc nummer ‘Ready to go Home’ op de setlist van de avond had staan. Afkomstig van het ondergewaardeerde 10cc album ‘….Meanwhile’ uit 1992 liet Gouldman ook nu weer horen dat het aan zijn vader opgedragen nummer, ook nu nog steeds enorm veel zeggingskracht heeft.

Met recht was het publiek getuige van ‘ A Heart Full of Songs’, rechtstreeks vanuit het hart van een van de grootste songschrijvers uit de geschiedenis. Een avond vol hits, bekende en minder bekende nummers. Allemaal even mooi en betekenisvol. Met een warm gevoel keerde het Brabantse publiek huiswaarts, nadat ze avond feestelijk hadden afgesloten met 10 cc’s grootste hit ‘Dreadlock Holiday’. Hopelijk zien we Gouldman binnenkort weer terug met zijn koffers vol met hits.

Deel: