Hoewel het altijd leek alsof De Dijk er voor eeuwig zou zijn, bleek eerder dit jaar dat die gedachte niet juist is. De band gaat in december, na veertig jaar samen muziek te hebben gemaakt, definitief uit elkaar. Zanger Huub van der Lubbe (69) wil de kans grijpen om nog nieuwe plannen te ontplooien. Samen met zijn vrienden van De Dijk trekt hij de komende maanden, net zoals ze dat de afgelopen veertig jaar duizenden keren deden, nog één keer door het land (waaronder vijf concerten in de Ziggo Dome) en dan valt definitief het doek voor de Amsterdamse band.

Met hun afgelopen week verschenen laatste single blikken ze alvast vooruit op die reeks concerten. Ze kozen voor de live-versie van een publiekslieveling uit het omvangrijke oeuvre van de band, ‘Dansen Op De Vulkaan’. “Dansen Op De Vulkaan is altijd een publieksfavoriet geweest bij onze concerten. Zo ook in de Ziggo Dome vorig jaar. We dachten dat de live-versie daarvan een mooie laatste single zou zijn. Het is tegelijk een mooie vooruitblik naar onze vijf Ziggo Dome concerten in september en oktober.”

Na meer dan twintig albums, waaronder een met wijlen soullegende Solomon Burke, verschijnt op 23 september ook nog het verzamelalbum ‘Alle Singles’ van De Dijk. Hierop zijn alle 56 singles van de Amsterdamse band opgenomen. De live-single van ‘Dansen Op De Vulkaan’ maakt hier ook deel van uit. Met hun Nederlandstalige soul, pop en blues scoorden ze tientallen hits zoals ‘Bloedend Hart’, ‘Ik Kan Het Niet Alleen’ en ‘Als Ze Er Niet Is’. Ook deze nummers en meer zijn te horen op ‘Alle Singles’. Zo blijft de herinnering aan een van de succesvolste Nederlandse bands ooit nog lange tijd levend.

Deel: