Na het poppy rock album ‘Pearl’ uit 2019 besloot de Bermudiaanse zangeres Heather Nova dat het even genoeg was met het singer-songwriterschap. Heather besloot het voor haar nieuwe album over een ietwat andere boeg te gooien, en haarzelf op een andere manier uit te dagen. Andere kanten ontdekken, dat is wat centraal stond op haar reis. Een reis die resulteerde in een gloednieuw album, ‘Other Shores’.

Op ‘Other Shores’ horen wij geen nieuwe nummers, of beter gezegd: geen eigen nummers. Het nieuwste album van de zoet gestemde singer-songwriter bestaat namelijk volledig uit covers van hitjes en soms ook minder bekende nummers van andere artiesten. Het betreft hier dus een cover-album. Zo passeren inmiddels grijsgedraaide klassiekers als ‘Stayin Alive’ van de Bee Gees of ‘Don’t Stop Believing’ van Journey de revue.

Zoals Heather zelf aangeeft vind ze het interpreteren van nummers soms net zo interessant als het schrijven zelf, waarbij ze de juiste emotie moet zien aan te halen en zelf moet zien te voelen. Ze heeft dan ook de nummers geprobeerd volledig te strippen tot ze de kern van het nummer bereikte, en is daar omheen gaan bouwen met niks meer dan akoestische instrumenten. Hierdoor krijgt het album in de eerste instantie al een dromerige en ontspannen sfeer mee, en klinken de veelal bekende nummers weer fris en nieuw.

Wat deze covers nog interessanter zou moeten maken is de benadering die Heather heeft gekozen om deze nummers te tackelen. De gemene deler van de gekozen nummers is dat deze allemaal zijn geschreven door of voor mannen. Heather heeft zichzelf afgevraagd hoe deze nummers zouden klinken wanneer deze zouden worden gezonden door een vrouw.
Hier en daar zijn dan ook de liedteksten enigszins aangepast, waardoor John Lennon’s ‘Jealous Guy’ is omgeschreven naar ‘Jealous Girl’. Hier en daar voelt het meer as een gimmick, zoals op ‘Never Gonna Give You Up’ van Rick Astley. Toch kun je er inderdaad niet omheen dat de meeste nummers inderdaad anders aanvoelen indien benaderd vanuit en gezongen door een vrouw, maar dat is ook sterk te danken aan de intieme akoestische benadering en Heather’s kalme en dromerige zang.

Voor zover het nog niet is opgevallen in deze recensie, is ook de selectie van gecoverde nummers lekker gevarieerd. De gekozen nummers variëren van Disco tot Ballads, en van Rick Astley tot Foreigner. Het album sluit af met Rod Stewarts ‘Sailing’, waarop Heather fragiel doch krachtig weet te klinken en welke ze zonder enige instrumentatie zingt.

Hoewel een album vol covers toch minder interessant (of laten we liever zeggen minder origineel) is dan nieuw materiaal, is ‘Other Shores’ van Heather Nova een leuke zijstap in har carrière en een prima album op zich. Met een interessante maar soms iet wat gimmicky benadering zijn de nummers fris genoeg om van te kunnen genieten, maar de vraag blijft in hoeverre een album als dit noodzakelijk is. Kortom: ‘Other Shores’ is een lekker album, maar zo spannend is het ook weer niet. (7/10) (Rough Trade Records)

Deel: