De laatste dag van het Zwarte Cross festival stond afgelopen zondag uiteraard volledig in het teken van het afscheid van festivaldirectrice Tante Rikie. In haar draagstoel gezeten werd ze langzaam door het publiek heen naar het hoofdpodium gedragen begeleid door een fanfareband. Op het hoofdpodium stond een grote troon klaar en kregen mensen de gelegenheid om tante Rikie persoonlijk te bedanken. Heel veel mensen maakten van deze mogelijkheid gebruik waardoor de organisatie op een gegeven moment de rij moest sluiten anders zou dit de hele dag gaan duren en er was nog een uitgebreid programma voorbereid.

Eén van Tante Rikie’s favoriete zangers had nog nooit op de Zwarte Cross gestaan en daar moest natuurlijk verandering in komen. Frans Bauer kwam enthousiast het podium op voor een set van een half uur. Vreemd genoeg koos Bauer er vervolgens voor om onder andere een medley te zingen van bekende nummers van andere artiesten, waaronder Rammstein. Frans Bauer heeft toch een zeer uitgebreid repertoire, waarom zingt hij dan nummers van andere artiesten? Bauer zong ook nog het nummer ‘Oerend Hard’ van Normaal, hij zong het echter in accentloos Nederlands waardoor dit niet echt een succes werd. Gelukkig zong hij ook nog een paar nummers van zichzelf en die deden het dan ook een stuk beter bij het publiek.

Na de set van Frans Bauer zei hij dat hij zich even moest omkleden en zo weer terug zou komen. Niet veel later kwam hij met een brede glimlach het podium weer op, gekleed in een motorcross pak. Dit was echter niet de enige verrassing die Bauer had voor tante Rikie want een andere favoriet van haar had ook nog nooit op de Zwarte Cross gestaan: Rene Froger.

Die kwam dan ook het podium opgelopen en je kon zien dat tante Rikie haar ogen niet kon geloven. Rene Froger kwam even langs om te vragen of zij samen met Frans Bauer wou langskomen bij De Toppers. Tante Rikie was zo overdonderd dat ze amper een woord kon uitbrengen maar dat zou ze geweldig vinden vertelde ze Froger. Rene Froger vertrok vervolgens weer en tante Rikie en Frans Bauer zongen samen hun nieuwe hit: ‘Hoofd, Schoulder, Knie en Teen’. Om daarna met tranen in haar ogen, voor de laatste keer, het hoofdpodium te verlaten.

Voor veel mensen was dit het einde van de Zwarte Cross van 2022, en vertrokken in een lange rij richting de uitgang. En dat was erg jammer want er stonden nog een paar zeer goede optredens gepland op het hoofdpodium. Jammer genoeg stond het veld niet meer helemaal vol. Zelfs het allerlaatste optreden van De Dijk op de Zwarte Cross kreeg minder publiek dan ze verdient hadden. De mensen die wel waren gebleven voor De Dijk werden getrakteerd op een zeer enthousiast optreden van de band die is begonnen aan hun afscheidstournee. De avond, en daarmee ook de Zwarte Cross, werd op het hoofdpodium afgesloten door Chef’Special.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: