Zoals iedere vrijdag heeft de Maxazine-redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Rechercheur Reubsaet keek aandachtig over zijn leesbril heen naar het monochrome computerscherm voor hem. Roken op kantoor mocht niet, maar midden in de nacht, nu er toch verder niemand was, vermocht hij stiekem een Kretek sigaret te roken. Hij deed er niemand kwaad mee, en de kruidige smaak, in samenwerking met de nicotine hielden hem op dit late uur bij de les. In de meer dan 30 jaar dat hij bij de politie werkte had hij nog nooit een zaak onderzocht die zo in elkaar stak als het dossier dat nu voor hem stond op het scherm en waar hij inmiddels als veel te veel eigen overuren in had gestoken die hij van helemaal niemand terug kreeg.

Sinds zijn afdeling een kleine 4 maanden geleden een tipgever hoorde over een mogelijke witwaszaak via een koffiehuis in het centrum van de stad, was de zaak een heel andere kant op gegaan. Ja, de omzet op papier kwam bij lange na niet overeen met de bezoekersaantallen, laat staan de verkochte hoeveelheden koffie. Uit observatie was gebleken dat er een tweede kassa verborgen stond achter de bar, waarop ongeveer eenderde van de omzet werd weggezet. Geschat werd dat zo maandelijks toch een kleine 50.000 euro werd weggesluisd. De FIOD had de zaak overgedragen gekregen. Nee, dat witwassen was voor Reubsaet een bijvangst geweest.

Meteen tijdens zijn eerste observatiedag had hij de jonge vrouw al twee keer bij het koffiehuis naar binnen zien gaan. Hij kende haar uit een vorig onderzoek onder de naam ‘Jennifer’, een naam die al gauw vals bleek te zijn. Tot op heden was de politie er echter nog niet in geslaagd de ware identiteit van Jennifer vast stellen. Dat alleen al was een aanwijzing dat hier iets serieus mis was. Duidelijk was geworden dat Jennifer als een spin, precies in het centrum van een web dat dat als uiteinden allemaal belangrijke kopstukken uit de landelijke en internationale onderwereld had.

Reubsaet liet zijn ogen dwalen over de rijen telefoongegevens die hij had opgevraagd bij de provider. Terwijl hij op zijn hoofdtelefoon luisterde naar de nieuwste Maxazine Spotify Playlist, met daarop de nieuwste tracks van onder anderen Graham Gouldman & Brian May, David Paich, Pink en de Staat concentreerde hij zich op wat hij zocht. Een nieuw contact: ene Ishaan…

Deel: