Niets wees er in 1978 op dat The Blues Band het zo lang zou volhouden. Zanger en harmonicablazer Paul Jones wilde een bluesband oprichten. Hij belde Tom McGuinness, die hij nog kende toen beiden in Manfred Mann speelden. Die haalde weer buurman, toenmalige zwager en tweede helft van het succesvolle McGuinness-Flint Hughie Flint (drums) erbij. Gitarist Dave Kelly en bassist Gary Fletcher sloten zich erbij aan en The Blues Band was een feit. In 1980 verscheen het eerste album, Rob Townsend verving Hughie Flint, de band stopte in 1983 en begon drie jaar later opnieuw. Met een behoorlijke regelmaat verschenen albums.

Na ruim veertig jaar vinden de leden van de band het wel genoeg. Ze zijn allemaal dik over de zeventig en vinden het tijd om een stapje terug te gaan doen. Nog een afscheidstournee door het Verenigd Koninkrijk en een (voorlopig) laatste album en dan zit het erop. Het betreffende album met als titel ‘So Long’ is onlangs verschenen met zestien nummers. Hiervan zijn er dertien door de individuele leden van de band zelf geschreven.

De andere drie zijn covers van Skip James, Eric Bibb en de Bee Gees. Naast de vijf heren dragen ook oude vrienden als Albert Lee, Zoot Money, Bob Hall en Ben Waters een steentje bij. Het album begint met de door Kelly gezongen Skip James cover ‘Hard Times Killing Floor’. Diens stem klinkt nog steeds sterk en soulvol, wat vooral te horen is in de verrassende Bee Gees-cover ‘To Love Somebody’ en zijn eigen ‘Them Ol’ Crossroads Blues’ en ‘Ti Fi Une Grande Dame Maintenant (Big Girl)’ met een prachtige bijdrage van stergitarist Albert Lee.

Daarnaast is Paul Jones zowel vocaal als op harmonica ook uitstekend op dreef met diens eigen ‘Sweet Sweet Girl’ en ‘Hoggin’, dat hij samen met zijn vrouw Fiona Hendley heeft geschreven, en ook Eric Bibbs ‘Don’t Ever Let Nobody Drag You Down’. Andere nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn de door Tom McGuinness geschreven en gezongen ‘Midnight Bus’ en ‘Bring On The Blues’ en Gary Fletchers ‘Don’t Let It Be You’.

Een meer dan uitstekend album en een waardig afscheid van deze band. Hoewel, afscheid? Ik heb begrepen dat er tijdens de tournee opnames zijn gemaakt, dus een laatste live-album en/of dvd zou nog tot de mogelijkheden behoren. En de heren Jones en McGuinness zetten in ieder geval hun werk met hun andere band The Manfreds voort. En ook de anderen zijn het spelen nog niet beu. Dus wie weet. (8,5/10)  (Repertoire Records)

Deel: