De eerste namen voor de gratis zaterdag en zondag van de 25e editie van Breda Barst zijn bekend. Op zaterdag 17 september staan op de main stage in het Valkenburg Park: S10, POM, De Likt en Rhea. Op zondag 18 september zijn op dezelfde stage te zien: Sloper en The Vices. Al eerder werd bekend dat het festival op vrijdagavond 16 september aftrapt met een groot verjaardagsfeest: de Barst B’day Bash met Selah Sue, Bazart en Jett Rebel.

Ieder jaar in het 3e weekend van september strijkt Breda Barst neer in Park Valkenberg. Met hulp van zo’n 250 vrijwilligers zetten we een weekend vol pop, rock, metal, punk, elektro, hiphop, dance en theater neer. Een mooie mix van regionaal en lokaal talent en gevestigde artiesten. Sinds de eerste editie in 1994 stonden onder andere op het podium: Jett Rebel, Navarone, Therapy?, My Baby, Hardwell, Goose, Racoon, The Boxer Rebellion, Kris Kross Amsterdam, Dio, The Kik, Extince, Go Back To The Zoo, Triggerfinger en meer.

Het vijfkoppige POM uit Amsterdam laat op zaterdag horen dat snoeiharde muziek ook vrolijk en cute kan zijn. Een couplet met een schatttig plingelgitaartje kan ineens veranderen in een snoeihard refrein. Geïnspireerd door britpop, punk en garagerock creëren zij hun eigen ‘FUZZPOP’. Dit jaar speelde POM ondermeer al op Noorderslag en het Bevrijdingsfestival.

S10 is de naam waaronder Stien den Hollander zaterdag optreedt. Deze Nederlandse artieste kreeg op haar zeventiende al een platencontract en vertegenwoordigde dit jaar met ‘De diepte’ Nederland op het Eurovisie Songfestival. Ze eindigde daarmee op een 11e plaats. In haar muziek verwoordt S10 heel persoonlijke verhalen. Het debuutalbum ‘Snowsniper’ werd beloond met een Edison Alternative. In november verscheen het album ‘Vlinders’

De Likt staat zaterdag ook op het programma. Futuristische funk met lekker scherpe teksten en superenergieke podiumoptredens, daarvoor ga je naar De Likt. Na het tweede album ‘De derde’ is nu de eerste single van de opvolger uitgebracht: ‘Ctrl-Alt-Delikt’. De band verdedigt de titel ‘Het Rotterdamse sloopbedrijf’ op vele podia en festivals en gooien alles eruit op het podium.

Rock ’n Roll is springlevend. En dat hebben we mede te danken aan het vijftal van Rhea uit Gent, dat al vijf jaar strakke, harde én melodische gitaarrifs als handelsmerk heeft. De afgelopen vijf jaar tourde de band door heel Europa, onder meer als supportacts van Wolfmother en Royalblood. Hun debuutalbum ‘Lust For Blood’ kwam uit in 2020, en de single ‘Rather Be Nothing’ kwam op nummer 1. Ze gaan in juli eerst nog even oefenen op Werchter voordat ze het gras van ‘t Valkenberg wegblazen op zaterdag.

Sloper staat zondag met twee drummers op het podium, Ceasar Zuiderwijk van Golden Earring en Mario Goossens van Triggerfinger raakten bevriend en gingen daarna op zoek naar melodie onder hun gezamenlijke ritmes. Ze vonden de Vlaamse Fabio Canini en de Engelse Pete Shoulder (Union, Winterville). Een debuut EP volgde in 2019 met daarna in 2021 de release van debuutalbum ‘Pulverise’, waarvan de nummers ‘Struck by lightning’ en ‘The thin Line’ als single verschenen. Sloper staat voor de essentie van Rock & Roll: vette riffs, strakke en dubbele beats, een rockende zanger en heel veel lol.

The Vices is een band uit Groningen. Ze staan voor een contrasterende mix van britpop en surfrock. Het album ‘Looking for faces’ vormde een succesvol debuut, door de knallende drums en de energieke melodielijnen. The Vices maken graag plezier, maar als je luistert, hoor je dat de band diepgang niet schuwt. Met de ‘New New Normal Tour’ blazen ze zondag iedereen lachend van de sokken.

Deel: