Steve Dawson is een Canadees met een indrukwekkende carrière van meer dan twintig jaar als muzikant en producer, die meerdere prijzen heeft vergaard en aan meer dan tweehonderd albums heeft gewerkt, hetzij als begeleider, producer of als eigen project. Hij komt oorspronkelijk uit Vancouver en verblijft nu in Nashville, Tennessee. Hij heeft samengewerkt met mensen als John Hammond, Sonny Landreth, Van Dyke Parks, David Hidalgo, Colin James, Long John Baldry om er maar een paar te noemen.

Met ‘Gone, Long Gone’ is nu zijn negende album verschenen met daarop toen nummers, waarvan negen eigen composities – de meeste ervan met Matt Patershuk – en een cover van het oude Faces-nummer “Ooh La La”. De opnames zijn gemaakt in Steve’s eigen studio The Henhouse in Nashville. Het resultaat is een album vol opwindende melodieën, die putten uit een rijk muzikaal verleden. Invloeden van countryblues, folk en countrymuziek zijn duidelijk hoorbaar. Denk aan het werk van een Leo Kottke of een Chet Atkins.

Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn het titelnummer ‘Gone, Long Gone”’met een prachtig helder bluesachtig gitaargeluid, de Hawaian instrumental ‘Kulaniapia Waltz’, de blues ‘6 Skeletons In A Car’ en het swingende ‘Ooh La La’. Een meer dan uitstekende plaat. (8/10) (Black Hen)

Deel: