“De man die de piano terugbracht in de hedendaagse blues” is hij ooit genoemd, deze Kenny ‘Blues Boss’ Wayne. De 77-jarige (Spokane, 13 november 1944) heeft een indrukwekkende carrière achter de rug met prima albums en een serie prijzen. In de zestiger en zeventiger jaren was hij begeleider bij een aantal pop- en bluesbands. Zijn eerste eigen album verscheen in 1995 en hij heeft inmiddels een behoorlijk oeuvre weten op te bouwen. Hij is nu woonachtig in Vancouver, Canada Maar ook hij is er een van ‘rust roest’ en blijft ondanks zijn leeftijd muziek maken. Onlangs is zijn nieuwe album ‘Blues From Chicago To Paris’ verschenen.

De subtitel verraadt meteen wat we op dit album kunnen tegenkomen. Inderdaad, nummers van Memphis Slim en Willie Dixon. Hij wordt begeleid door Russell Jackson (bas, zang) en Joey DiMarco (drums). De productie heeft Wayne zelf in handen gehouden. Op het album begeleid het trio de luisteraar afwisselend door zeventien nummers van de beide bluesgiganten. Wayne heeft ervoor gekozen om te putten uit het materiaal dat Willie Dixon en Memphis Slim in de vijftiger en zestiger jaren maakten, omdat dat de jaren waren waarin zij beiden internationaal toerden.

Het resultaat is een plaat, die een prima eerbetoon is aan hen. We horen bekende en wat minder bekende nummers als ‘Rock And Rolling This House’, ‘Reno Blues’, ‘African Hunch’, ‘Stewball’ en ‘Pigalle Love’. Soms als ballad, dan weer jumpblues of simpelweg als boogie. Alle vormen komen aan bod. Een lekkere plaat en zeker fans van ouderwetse boogiewoogie en pianoblues komen zeker aan hun trekken. (7/10) (Stony Plain Records)

Deel: