Op 29 april verschijnt het nieuwe studioalbum van singer songwriter Jono McCleery getiteld ‘Moonlit Parade’ via Ninety Days Records. Het album werd opgenomen in Master Chords Studios in London samen met producer Ronan Phelan (Adele, Chilly Gonzales, Ed Sheeran) en de master werd verzorgd door Matt Colton (Arctic Monkeys, Thom Yorke, Coldplay). Niet de minsten dus.

‘Moonlit Parade’ is een diep persoonlijk manifest van rauwe poëzie met een rustig, op zichzelf staand geluid. De Londense zanger en muzikant heeft op ‘Moonlit Parade’ bewust gekozen voor een no-frills aanpak, waarmee hij met succes datgene vastlegt waarvan de meeste mensen waarschijnlijk het gevoel hebben dat het hen is ontnomen door de huidige pandemie: een gevoel van nabijheid. Iemand toestaan dicht bij je te zijn betekent in de eerste plaats dat je diegene vertrouwt, en Jono vertrouwt de muziek. Hij hoeft er niets van te vragen of te forceren. Hij hoeft het niet te verbloemen, niet te vervormen. De muziek kruipt onder je huid.

Het pure, blues-geïnspireerde geluid van Jono’s stem wil alles blootleggen en ook zijn teksten geven hun poëzie met verfrissende eenvoud prijs. Samen met zijn begeleidingsband, Dan See (drums), Dan Gulino (bas) en Steve Pringle (toetsen), bereikt Jono op ‘Moonlit Parade’ een helderheid die even openhartig als op zichzelf staand is. Elk moment krijgt precies wat het nodig heeft – soms is dat de eenzaamheid van de nachtelijke uren, de ongeremde vrijheid om alleen te zingen wat echt telt, en soms is dat de zelfverzekerde, flow van een groove die ontleend is aan de rhythm & soul van de jaren ’70.

“What If is about the fragile and delicate nature of our disposition, especially when emotions are intertwined with each other’s. Like plate tectonics shift over time, so do the parameters of our relationships. Sometimes everything is clear, and sometimes nothing is.”

Jono McCleery is afkomstig uit de culturele scene van Londen, maar woont alweer een hele tijd in Rotterdam. Hij werd doof geboren en hoorde tot zijn derde jaar niets. Op 17-jarige leeftijd hield hij voor het eerst een gitaar vast en verloor die nooit meer uit het oog, ondanks het feit dat hij zich ook vele andere muzikale vaardigheden eigen maakte. Aan het begin van het nieuwe millennium werd de jonge muzikant onderdeel van het ‘One Taste Collective’. Jono McCleery is altijd muzikaal veelzijdig geweest en samenwerken met andere artiesten leverde een natuurlijk onderdeel voor de evolutie van zijn muziek, zoals met Portico Quartet.

In 2008 produceerde Jono McCleery zijn eigen debuutalbum, getiteld Darkest Light. Daarna volgden zijn eerste tournees, als voorprogramma van onder andere Gil-Scott Heron, Bonobo en Fink. Gerenommeerde labels begonnen al snel interesse te tonen in deze Britse muzikant, en in 2011 bracht hij zijn labeldebuut There Is uit. Daarop volgde nog twee albums die lovende kritieken kregen.

Nu komt de nieuwe single ‘What If’ uit. Het nummer is ingetogen en toont de kracht die McCleery verspreidt met het repeterend hypnotiserende geluid van de single. De clip is opgenomen tijdens de Olive Grove Sessions, alwaar McCleery enkele nummers opnam. Toen Jono en Giovanni (video regisseur) in de Spaanse bergen nabij Valencia waren om de video voor ‘Moonlit Parade’ te schieten vonden ze de olijfgaard die ze konden gebruiken voor de clip van de nieuwe single. “It was an early morning in the olive grove with an old guitar whose strings hadn’t been changed in 20 years, but the space and temperament of the environment felt suitable for these songs.”, aldus McCleery. De nieuwe single is nu uit en de clip van ‘What If’ zie je vandaag in primeur op Maxazine.

Deel: