Niet alleen het plan om zijn derde solo album in de Abbey Road Studio’s op te nemen werd door corona gedwarsboomd. Uiteindelijk nam Yorick van Norden zijn derde album ‘Playing By Ear’ dicht bij huis op, en zou hij naar aanleiding van de release daarvan afgelopen najaar al een clubtour doen. Uiteraard werd deze tour ook verplaatst vanwege het welbekende virus, maar in april bleek het nog niet te laat te zijn. Aangezien het album nu pas ook eindelijk op vinyl verkrijgbaar was. Yorick’s enthousiasme was er deze avond in de intieme Club Nine in TivoliVredenburg er ook niet minder om.

Dat bleek al meteen toen hij met zijn 5-koppige band opende met een nummer van zijn solodebuut ‘Happy Hunting Ground’ uit 2015: ‘Blood Money’. Yorick en zijn band bleken gelijk in topvorm te zijn. Zelf gaf hij aan ook blij te zijn dat hij eindelijk de uitgestelde concerten kon inhalen. De eerste set was een mooie afwisseling van nummers van alle drie zijn albums. Maar een absoluut hoogtepunt was een suite (á la The Beatles op Abbey Road) van zijn vorige album van de nummers ‘So Sad’, ‘Drifting’, ‘Getting Over My Head’ en wederom een reprise van ‘So Sad’. Waarbij de graffics op het scherm boven de boven van een vulkaan perfect aansloot op de climax van het epos.

Daarna was de band o.a. nog goed met elkaar op dreef in de Neil Young achtige protestsong ‘Divide & Rule’ van zijn eerste album dat 7 jaar later niks aan kracht heeft ingeboet. Introducerend aan het nummer ‘Part of Me’ vertelde Yorick in een paar seconden nog even wat hem tot zijn laatste album had gebracht: natuurlijk de lockdown, het overlijden van zijn moeder, de nierafwijking die zijn zus en hij ook bleken te hebben… maar het werd allerminst een avond in mineur. ‘Part of Me’ is normaal gesproken een duet met Judy Blank, maar omdat zij in Mexico was werd haar partij opgenomen door twee bandleden die er niet voor onder deden.

Na een andere politiek gearrangeerde song, de single ‘Empty Words’, volgde een toegift met een nummer dat volgens Yorick niet eens op de setlist stond: de Tim Hardin cover ‘Don’t Make Promises’ die hij eerder wel had gespeeld samen Anne Soldaat (waarmee hij twee coveralbums geeft uitgebracht). Alsof die toegift nog niet bijzonder genoeg was sloten ze af met een nieuw nummer dat volgens Yorick op het volgende album komt te staan dan in september dit haar dan eindelijk echt in Abbey Road opgenomen zal worden. ‘Movin’ On’ smaakte al meteen naar meer voor die veelbelovende plaat.

Maar in de tussentijd heeft Yorick al het wachten op de uitgestelde clubtour waargemaakt met zijn band. Zeker deze avond in Utrecht waarbij zijn band en hij uitstekend op elkaar waren ingespeeld. Yorick sprak zijn hoop uit dat zijn volgende optreden in Utrecht niet zo lang op zich zou laten wachten. Afgaande op deze avond hopen wij met hem mee. Laat die Abbey Road plaat maar snel komen!

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: