Zoals iedere vrijdag heeft de Maxazine-redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Hoeveel mensen zullen weten dat inname van Den Briel door de Watergeuzen op 1 april 1572 aan de oorsprong ligt voor onze gewoonte om grapjes te maken op deze datum? De herovering van Den Briel door de Watergeuzen betekende een tipping point in de tachtigjarige oorlog. Vanaf dat moment hadden de Nederlanden (het huidige Nederland en België) de Spanjolen bij de kladden. Hertog Alva vergiste zich deerlijk door de val van Den Briel niet als belangrijk te zien. Het bruggenhoofd voor Willem van Oranje (de Nederlandse vader des vaderlands, en de stichter van het Huis van Oranje) was geslagen. Voila, vandaar de uitdrukking ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril (Den Briel). Leuk toch zo’ n kleine geschiedenisles in minder dan 1 alinea!

Voor de rest valt er alweer weinig te lachen. Kijk naar buiten. Het sneeuwt, en hoe. En dat op 1 april. Man man man man, we hebben het er maar mee te doen. Enfin, laten we het leven vooral ook van de positieve kant bekijken. Ergens op deze planeet is het zomer nu en dansen de mensen hartstochtelijk met elkaar op een palmenstrand bij een ondergaande zon. Ergens op deze wereld krijgt iemand op dit moment een zoen van een geliefde omdat ze wat te vieren hebben. Zo mooi is dat. Dan smelt de sneeuw in je geest en kan je ook weer lachen.

Wat ook meer dan positief is, is dat we bij Maxazine weer eens mooie playlist hebben gemaakt voor jullie allemaal. Voor de Hollanders onder ons: helemaal gratis en voor niks, gewoon omdat we van jullie en van lekkere muziek houden. Doe jezelf en ons een plezier en abonneer je op die lijst. Deze week lekkere nieuwe tracks van onder anderen Miley Cyrus, Foals, Mick Jagger, Jan Smit en de Red Hot Chili Peppers.

Deel: