Greg Copeland is in juli 1954 geboren in Portsmouth (Virginia), maar woont al ruim dertig jaar in Duitsland. Zijn zangstijl is sterk beïnvloed door James Brown, Wilson Pickett, Robert Johnson, Howlin´ Wolf e.d. en muzikaal zit hij dan ook ergens tussen de Deep Down Blues, soul en funk. Hij heeft samengewerkt met onder meer Gerry Williams (ex-Eruption), en de blues gitaristen Gregor Hilden, Guitar Crusher en Kai Strauss. Daarnaast heeft hij zijn eigen band en maakt hij met Martin Messing deel uit van het akoestische bluesduo Deep Down South.

Het album dat ik hier bespreek is al in 2020 uitgekomen, maar toen helaas aan mijn aandacht ontsnapt. Hoogste tijd om dit in te halen. Met zijn beste vriend – en mede-expat – Big Daddy Wilson is het album ‘Brown-Eyed Handsome Man’ tot stand gekomen. Van de elf nummers zijn er acht door Copeland, Wilson, Messing en de band geschreven en gearrangeerd. De drie covers zijn ‘People Get Ready’ van Curtis Mayfield, ‘I Gotcha’ van Joe Tex en ‘Working In A Coalmine’ van Allen Toussaint. Als begeleiders zijn de Goosebump Brothers (bassist Paolo Legramandi en gitarist Cesare Nolli), alsmede drummer Nik Taccori aangetrokken. Het resultaat is een prachtig album met heerlijke soulachtige blues.

Wat teksten betreft beschrijft Copeland zowel zijn eigen leven en kijk op de wereld als maatschappelijke onderwerpen. Het titelnummer vertelt het verhaal hoe een oude vrouw bij zijn geboorte zei dat hij “tot plezier van de vrouwen tot een Brown-Eyed Handsome Man” zou uitgroeien. ‘Talkin ‘Bout The South’ zijn de herinneringen aan het zuiden van de VS, waar Wilson en hij zijn opgegroeid. Een nummer als ‘Alcohol Abuse’ gaat dan weer over drugs- en drankverslaving. Mijn persoonlijke favorieten zijn het al genoemde ‘Talkin ‘Bout The South’, de akoestische blues ‘Please Please’ en het duet met Big Daddy Wilson op ‘People Get Ready’. Kortom, een prachtig album. (8/10)  (Eigen productie)

Deel: