Na het debuut van Black Hammer Voodoo op Culemborg Blues in 2016, vele optredens door het land en een goed ontvangen eerste cd ‘Dance Like A Windmill’ vond een personeelswisseling plaats. De band ging verder met zanger/bassist Michiel van Leeuwen, gitarist/fluitist Roy van Oost en drummer Francesco Libero. Begin vorig jaar verscheen hun twee album ‘High On Destruction’, dat nu wordt opgevolgd door ‘Year Of The Rat’.

De dertien nummers op het album zijn allemaal geschreven door Michiel en Roy. Wat meteen opvalt na het beluisteren van het album is dat band zich iets meer ontwikkelt in de richting van de progrock, waarbij de basis nog steeds de stevige bluesrock is en blijft. Herinneringen aan bijvoorbeeld Uriah Heep en UFO komen bij tijd en wijle omhoog. Met de opener ‘Free World’ wordt dit meteen duidelijk. Verder worden bezoekjes aan blues en folk ook niet geschuwd door de heren.

Blues horen we bijvoorbeeld in ‘There’s Gonna Be A Revolution’ en ‘Never Gonna Die’, waar ook wat country in doorklinkt. Verder nummers die een speciale vermelding verdienen zijn het griezelige ‘Clowns’ met een aan Ian Anderson herinnerende fluitsolo, en de prachtige ballad ‘I’ve Got You’. ‘The Year Of The Rat’ is wat mij betreft het beste album dat de Black Hammer Voodoo tot nog toe heeft gemaakt. (8/10) (eigen beheer)

Deel: