Ken je Myspace nog? Of Soundcloud? Vroeger was dat de plek voor muziek. Fixkes maakte daar eind 2005 volop gebruik van. Al na een repetitie werd er een demo opgenomen, in de schuur tussen de fietsen werden de eerste vier nummers opgenomen. ‘Kvraagtegaan’ werd direct hotshot op de radio en parkeerde zich op de eerste plaats op de hitlijsten. Fixkes was the next big thing. Nu is het 2021 en is Myspace ver naar de achtergrond verdwenen. In mei vorig jaar kwam de vierde plaat van Fixkes uit, ‘IV’. Met een dikke hint naar de jaren ’90. Maar als de heuptasjes mogen, broeken weer de breedte in gaan en sweaters om het hardst schreeuwen, is het alleen nog maar wachten op spermajeans. Of Fixkes. Of beide natuurlijk.

Op dat album staat ook de geweldige single uit van de sympathieke jongens uit Stabroek, ‘Dardennen’. Precies, in de stijl van Urbanus’ ‘De cowboys en Dindianen’, refererend aan de grote komiek die een geniale eindrol had in de videoclip van de grote hit van de mannen,‘Kvraagtegaan’.

“Als je een nieuwe single hebt, en die gaat over de Ardennen, en je zingt dat je een huis in modderfokking Dardennen gekocht hebt, en het is corona, dan zet je de releasedatum gewoon op 5 juni. En dan beslist België op 3 juni dat de Ardennen weer open gaan. Simpel. Lek nen echte.”, aldus de band.

Nu zitten we weer rond een kerstlockdown, dus is het nu de perfecte tijd om te checken wat de muzikale footprint van de mannen is. Maxazine stelde deze vraag aan Fixkes voorman Sam Valkenborgh, die er een lijst van maakte die een mooie bloemlezing is geworden van het werk van de Vlaamse band. Een lijst met oud en nieuw, van Stabroek tot aan Dardennen. Niet zonder trots presenteert Maxazine: Fixkes Essentials, samengesteld door Valkenborgh.

Deel: