Voor U2 markeert hun zevende album ‘Achtung Baby’, dat uitkwam in 1991, het begin van een nieuwe periode in het bestaan van de Ierse rockband. In het voorliggende decennium had U2 furore gemaakt met hun epische rockgeluid, waarmee ze de wereld veroverden. De intrede van de jaren negentig betekende echter ook een kentering in hun muzikale stijl.

Zo werd er voor dit album, samen met producers Brian Eno en Daniel Lanois, meer en meer geëxperimenteerd met elektronische invloeden en met nummers als ‘The Fly’, ‘Even Better Than The Real Thing’, ‘Who’s Gonna Ride Your Wild Horses’, ‘Mysterious Ways’ en ‘One’ werd het een album waarmee de band zich weer volledig toekomstbestendig maakte. Bono omschreef het destijds zelf als ’the sound of four men chopping down The Joshua Tree’.

Het is inmiddels dertig jaar geleden dat U2 in Berlijn en Dublin werkte aan de opnames en ter ere van dit jubileum hebben ze een beroep gedaan op Thierry Noir. Deze Fransman, die al sinds jaar en dag in Berlijn woont, was de eerste kunstenaar die ooit op de Berlijnse muur schilderde. Hij werkte in 1990 mee aan het artwork voor het album door een aantal Trabantjes te beschilderen, die op de cover te zien zijn. Voor het jubileum beschildert hij wederom een van de iconische Oost-Duitse auto’s én een stuk Berlijnse muur.

‘Achtung Baby’ is deze week opnieuw uitgebracht op vinyl, evenals in een deluxe gekleurd vinyl versie. Daarnaast komt er ook een digitale boxset uit met vijftig nummers, bestaande uit ‘Uber remixes’, ‘Unter remixes’, B-kantjes en nummers die destijds het album niet haalden (dit is de digitale variant van de 20th Anniversary uber box).

Deel: