Het internet heeft veel veranderingen teweeggebracht. Zo is energieprijzen vergelijken nu erg eenvoudig om te doen, wat ook geldt voor het luisteren van muziek. Waar je in het verleden cd’s of vinylplaten moest aanschaffen om te kunnen luisteren naar het nieuwe album van je favoriete band, kun je nu simpelweg je laptop of smartphone pakken om dit te doen. Dit is mogelijk met behulp van het muziek streamen, wat populairder is dan ooit. Het vermogen om zowat elk nummer ter wereld te spelen wanneer we maar willen, is tenslotte te goed om te weigeren. Je kunt dit gratis doen met een van de onderstaande platformen.

YouTube Music

Wist je dat 14 van de 15 van de meest bekeken video’s op YouTube muziekvideo’s zijn? Een kindercartoon is de enige uitzondering. YouTube heeft een speciale site voor muziek. Iedereen kan er toegang toe krijgen en online naar gratis muziek luisteren zonder zich aan te melden voor een Google-account. De video’s zijn al georganiseerd in slimme afspeellijsten, gebaseerd op genres en locaties. Hoe meer je luistert, hoe meer ze zich aanpassen aan je smaak. YouTube is ook een geweldige plek om gratis oude concerten te bekijken.

Spotify

Spotify is misschien wel de meest populaire betaalde streamingdienst ter wereld, maar het biedt ook een fantastisch gratis niveau. Het is de enige van de grote streamingproviders die dit doet. Het is begrijpelijk dat de gratis versie van Spotify enkele beperkingen heeft. Het meest opvallende is dat je geen individuele track kunt kiezen, je kunt alleen afspeellijsten en albums in willekeurige volgorde afspelen. De gratis versie heeft ook een lagere bitrate en een beperkt aantal track skips. Ten slotte wordt de gratis versie van Spotify door advertenties ondersteund, je muziek wordt om de paar nummers onderbroken hierdoor.

SoundCloud

In veel opzichten is SoundCloud de meest idealistische van de gratis muziekluistersites. Het debuteerde in 2007 toen de rage op de sociale media een vlucht nam en sindsdien altijd aanwezig is in het muzieklandschap. Natuurlijk heeft de site zijn problemen gehad, een paar keer is hij zelfs bijna failliet gegaan, maar het blijft een van de beste manieren om opkomende artiesten, demo-tapes van gevestigde muzikanten en mixtapes van enkele van de ’s werelds beste DJ’s. Bovendien heeft het gezorgd voor een nieuwe genre in hiphop door de zogeheten soundcloudrappers, waar onder meer Lil Peep en XXXTentacion bekende voorbeelden van zijn.

Deezer

Net als Spotify heeft Deezer zowel gratis als betaalde niveaus. Gratis gebruikers hebben toegang tot de 53 miljoen gelicentieerde nummers en 30.000 radiokanalen van de dienst. Je kunt ook afspeellijsten maken, de muziekontdekkingstools van Deezer gebruiken en naar live radio luisteren. Nogmaals, er zijn echter enkele beperkingen. Wil je onbeperkt gratis muziek luisteren op je smartphone, dan heb je pech. Je kunt alleen naar Deezer’s eigen mixen luisteren. Er is ook geen offline luistermodus en je zult advertenties moeten verdragen, wat veel mensen niet echt fijn vinden als ze muziek luisteren. Hiermee is het dus vergelijkbaar met de gratis versie van Spotify.

 

Deel: