De Amerikaanse jazz-zangeres Norah Jones brengt de kerstsfeer naar je toe met haar eigen kerstalbum ‘I Dream of Christmas’. Haar dromerige, warme, jazz-stem lijkt wel gemaakt om kerstnummers te zingen! Meerdere klassiekers en een paar originele nummers komen voorbij op dit geslaagde kerstalbum.

Waar klassiekers als ‘White Christmas’ en ‘Winter Wonderland’ alom bekend zijn in de crooner uitvoeringen van respectievelijk Bing Crosby en Tony Bennett, weet Norah Jones er haar eigen draai aan te geven. En niet enkel met haar unieke stem. De gehele compositie en productie zijn veranderd. Zo is ‘White Christmas’ wat meer up-tempo dan je gewend bent en heeft ze ‘Winter Wonderland’ juist langzamer afgespeeld. Je herkent de nummers meteen, maar toch zijn ze nieuw door deze slimme keuzes in tempowisseling.

De mix van bestaande en nieuwe kerstliedjes is een goede keuze geweest. Album opener ‘Christmas Calling (Jolly Jones)’ laat de liefde die Jones voor kerst heeft meteen horen. “I wanna hear the music play, I wanna dance and laugh and swing, I want a happy holiday for Christmas”. Een betere openingszin voor een kerstalbum had ze niet kunnen schrijven.

Toch zijn het de klassiekers in een nieuw jasje die ervoor zorgen dat dit album de komende jaren zeker een kerstklassieker gaat worden. De rustige jazz- en popklanken zullen het perfect doen op de achtergrond van een kerstontbijt of – diner. Het is precies de muziek waar ze al jaren voor wordt geprezen. Dat ze niet eerder in haar 20 jaar durende carrière een kerstalbum heeft gemaakt, is dan misschien ook wel het meest aparte aan ‘I Dream of Christmas’. Maar, zoals bij zoveel artiesten het afgelopen jaar: de agenda was ineens leeg. Genoeg tijd dus om (eindelijk) een kerstalbum te maken.

De keuze om niet alleen covers op het album te zetten, kwam gelijktijdig met het schrijven van originele kerstnummers. Bekende teksten brengen je in de kerstsfeer waarna je er verder in wordt gezogen met de originele teksten en muziek van Jones zelf. Een sterke keuze. Ze heeft het onder andere aangedurfd om ‘Christmas Don’t Be Late’, dat ook wel bekend staat als het Chipmunks nummer en vaak met een helium-stem gezongen wordt, in haar eigen jasje te stoppen. Het maakt het een nieuw nummer. Maar ook het ietwat onbekende ‘Run Rudolph Run’ van Chuck Berry komt voorbij. Twee hele verschillende nummers in hun al bekende versie, maar Norah Jones zorgt ervoor dat ze prima samen op een album kunnen staan en niet uit de toon vallen.

Het zijn de kerstklokken en teksten die dit album echt kerst maken. Verder is Norah Jones heel dicht bij zichzelf gebleven. Iets wat andere artiesten op hun kerstalbums nog weleens vergeten. Haal de kerst weg uit de nummers en hits als ‘Don’t Know Why’ en ‘Sunrise’ blijven over. Dit maakt het muzikaal gezien een sterk kerstalbum. Aan alle kanten schreeuwt het kerst, maar niet te hard. De overgeproduceerde nummers met net iets te veel kerstklokjes blijven uit. Het resultaat: Een leuk en sterk kerstalbum waar menig jazzliefhebber graag naar zal luisteren tijdens de kerstdagen. (8/10) (Blue Note Records)

Deel: