Een nieuw initiatief van twee vrijwilligers en teven Blues fanaten van de Groene Engel in Oss. De eerste editie van hopelijk wat ooit een mooie traditie gaat worden: het Engel Blues Festival. In deze eerste editie werden vier acts geboekt voor een avondvullend programma.

De aftrap was voor niemand minder dan Dutch Award winnares AJ Plug. Samen met haar partner Klaas Wildgroove and Guy Smeets bracht zij het publiek al snel een vervoering. Met nummers als ‘Better of You’, ‘Drown in Sorrow’ en andere nummers van, de must to listen, AJ Plug was de sfeer voor de avond snel gezet. AJ, die een tijd met haar gezondheid heeft getobt, was weer als vanouds. Respect voor de Lady of Blues uit Grollo.

Tijdens de changeover op het hoofdpodium werd in het Cultuurlokaal het podium betreden door Big Bo. Bo Brocken, artiesten naam Big Bo, speelt al 30 jaar de blues met alles wat hij in zich heeft. Zijn ‘one man’ show maakte het bijzonder om hem te zien en horen. Als een soort van Nikkelen Nelis (maar daar doe ik Bo mee te kort), bespeelde hij de bass drum, de hihats, de snaredrum, mondharmonica, cigarbox guitar en steel dobro om maar eens wat te noemen. Zijn repertoire stamde uit de jaren 30 ’40 en ’50. Daarmee heeft hij vele nominaties en awards gewonnen en zeer terecht. Nogmaals, was ook Bo het luisteren maar zeker ook het zien meer dan waard.

Terug naar het hoofdpodium. De derde act van deze avond. Robert Jon and the Wreck. Een Californisch vijftal met als thuisbasis Orange County. Opgericht in 2011 door de naamgever van de band Robert Jon Burrison. Sindsdien is het crescendo gegaan met de band. Inmiddels 6 CD verder en vele samenwerkingen met verschillende grote producers waar onder Waren Huart. De band is ondanks Covid19 gewoon doorgegaan met schrijven en releasen van hun 5de CD ‘Last Night on the Highway’. Het succes lacht hun toe en de band is vol ambitie. Goeie stevige blues zoals blues moest klinken.

Na de changeover werd het hoofdpodium bemand door de de mannen van The Strikes. De Strikes, wederom een band die de blues speelde zoals het ooit bedacht werd. Met hun eigen inbreng werden hun idolen in de blues sterk geïmiteerd en sterk vertolkt. Big Pete, alias van Pieter van der Pluym, bespeelde de mondharmonica als of zijn leven er van af hing. Dat werd ook door ZZ-top gesignaleerd, wat resulteerde in een toer samen met ZZ-top. Niet alleen Big Pete is een bekendheid in de blues, ook gitarist Sjors Nederhof (samenwerkingen met King Mo en Hook Herrera) is gelouterd. Bassist Roelof Klijn staat de komende tijd met Johan Derksen in de theatertour toerde met Malford Milligan door onder andere de USA. En wie zit altijd achteraan en komt altijd als laatste aanbod. Juist de drummer Jody van Ooijen. Ook hij heeft zijn sporen dik verdiend en speelde met verschillende bands samen. Het was een genoot om naar deze band te luisteren en te kijken. Rauw, een pracht persoon als frontman.

Kortom een zeer geslaagde avond. Dat betekent dat we weer los zijn. Op naar de tweede editie!

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: