De Nederlandse band 7even Bridges wil wereldwijd meer bewustzijn creëren over PTSS, want Afghanistan-veteraan Erik Krikke kreeg deze diagnose in 2013. Hij doorbrak het stilzwijgen met het album ‘Break the Silence’ (2018). Nu is de opvolger, ‘Million Voices’, uit. Dit conceptalbum is opgedragen aan iedereen die worstelt met de gevolgen van fysieke en/of mentale wonden. Nu Afghanistan weer wereldnieuws is, worden oude wonden opnieuw opengereten.

‘Invincible Part 1’ start met langzame, sobere klanken van piano en strijkinstrumenten, ze raken me recht in het hart. Met de klanken van akoestisch gitaarspel wordt de sfeer lichter, dit wordt mooi aangevuld door woordeloze zang. De gezongen woorden (door Danny Rysavy) raken me nog dieper, tranen branden in mijn ogen. Dit waren de woorden van Erik’s zoon, toen die Erik zag huilen tijdens een zware periode van herbeleving. Zang en muziek zijn in perfecte harmonie. ‘Sky Is So Beautiful’ is gemoedelijk, en kinkt soms een beetje zoet. De tekst bestaat uit een paar algemene zinnen. Toch lijkt het een inzicht te geven in de contrasten van gevoelens die PTSS-ers doormaken. Het optimistische gevoel gaat door in ‘New Day Part 1’, de drums klinken mooi vol en rond. Het geluid van de cimbalen had iets meer body mogen hebben, want hier is er rock. Je hoort de wending naar ‘New Day Part 2’, dat ingetogen begint. Weer valt de prachtige stem van Danny op. De zang van Bas Rysavy en Erik Krikke vormt een licht zoete melange. Op een rustige manier herhalen ze de zin over doorgaan met ademhalen een aantal keer. De veranderingen vloeien in elkaar over. Soms hebben leadzang en muziek meer power. Alles is in dienst van het geheel, dat geldt ook voor de gesproken woorden op de achtergrond.

‘Million Voices’ heeft een intrigerende start, met een mooie vocale kreet. Muziek en zang zijn overtuigend. De fluisterende woorden zijn heel zacht, maar komen zeker binnen. Deze prachtig opgebouwde track heeft bijzondere wendingen, details en toegevoegde geluiden. Ongemerkt zing ik mee met de laatste regels. De pakkende beat van ‘Running Man’ vormt een prima melange met de overige muziek. Met het tekstboekje in de hand zijn de vrij snel gesproken woorden goed te volgen. Door de afwisseling met instrumentale stukken is het extra indrukwekkend. Er klinkt hoop/(zelf)vertrouwen door in ‘Look at Me’. Hierdoor zing je al snel mee met het opbeurende refrein. Het gitaarspel doet me soms aan U2 van de jaren ‘80 denken. ‘Never Stop Dreaming’ is mooi rustig gezongen en gespeeld.

‘Invincible Part 2’ met zijn drumintro, heeft een positieve vibe. In ‘Best Side’ is er een prachtige afwisseling tussen breekbare en krachtigere zang en muziek. De balans tussen het heldere gitaarspel en de sobere klanken van de strijkinstrumenten in ‘Bedtime Story’ is zeer goed. Alle verschillende kleuren stemmen zijn bijzonder. In ‘Baby Come Home’ hoor je het lichte, ruwe randje op de stem van Bas Rysavy. De woordeloze zang van het optimistische ‘Invincible Part 3’ nodigt uit om mee te zingen. Het intro met de strijkinstrumenten van ‘Turn The Page’ raakt me. Er is een sublieme melange van hoge en lage tonen. Dit zorgt voor een mooie balans tussen somberheid en optimisme. De gesproken zin is er één om voor altijd te onthouden. Op het allerlaatst overheerst, heel kort, de somberheid.. dan is het stil.. In stilte laat ik dit album bezinken.

De melange van de acht stemmen is bijzonder. Het geluid is prima van kwaliteit, bovendien is het geheel goed verdeeld over de koptelefoon. 7even Bridges creëert de ultieme balans tussen hoop en verdriet. Hierdoor is het ontroerend , maar zeker niet deprimerend. ‘Million Voices’ is indrukwekkend, intrigerend en toegankelijk, maar vooral: het is één van de beste albums van het jaar! (9/10) (Eigen Productie)

Tracklist:

1. Invincible Part 1 (4:32)
2. Sky Is So Beautiful (2:34)
3. New Day Part 1 (3:37)
4. New Day Part 2 (4:05)
5. Million Voices (7:46)
6. Running Man (7:56)
7. Look at Me (3:57)
8. Never Stop Dreaming (5:09)
9. Invincible Part 2 (3:49)
10. Best Side (5:04)
11. Bedtime Story (5:40)
12. Baby Come Home (3:20)
13. Invincible Part 3 (4:02)
14. Turn The Page (2:37)

Deel: