Op woensdagavond 22 september 2021 ging de tryout van Danskny door in GC de Mena in Rotselaar. Dit nieuwe project van Mich Walschaerts en zijn “kornuiten” Alano Gruarin en Wouter Souvereyns zou een bijzondere mix zijn tussen funk, soul en cabaret. Door de stemmen heen was het duidelijk dat het publiek hier vol ongeduld op had zitten wachten en blij was om terug plaats te kunnen nemen voor een optreden. Corona was voor even vergeten en de letter c stond opnieuw voor cultuur.

Kommil Foo van het duo Raf en Mich Walschaerts zal wel geen onbekende meer zijn. Samen spelen deze heren immers al jarenlang zalen plat en bieden ze vernieuwende ervaringen. Het was dus geen raar iets dat er zoveel belangstelling was voor dit nieuwe idee van één van de populaire Kommil Foo mannen. Dat de voorstelling meer dan geslaagd was is slechts een understatement. De aftrap van het cultuurseizoen in deze knusse theaterzaal was een waar feest waar gniffelen al snel over ging in hardop lachen en bewegen dansen werd.

Alles kon en alles mocht. Het charisma en de onuitputtelijke en amusante manier van aanpak van frontman Mich bleek een regelrecht succes. Vergezeld door de funky tonen, vette piano en gitaar grooves en aparte backing vocals van zijn maatjes werd er door Mich Walschaerts een spektakel neergezet waar iedereen zich mocht, nee zelfs moest laten gaan. “Sta op! Sta op uit die stoel en dans! Dansen zeg ik u!”, stond in de omschrijving en shaken werd er wel degelijk gedaan op dit evenement.

Vanaf het moment dat Danskny het podium opkwam zinderde de zaal van energie. Van in het begin bespeelde Mich Walschaert met zijn compagnons Alano Gruarin en Walter Souvereyns het publiek. Mich zat vol power en bleef gaan. Op hilarische wijze en met crazy moves palmde hij de zaal eigenlijk al van in het begin in. Bij het derde lied stond het al mee te bewegen en bij ‘To the move’ stond heel de zaal recht. De performer deed er ook alles aan om de vlam aan te wakkeren en toen hij ineens midden in het publiek ging zitten tijdens zijn optreden was het hek van de dam. De boel stond ineens in vuur en vlam.

Toen was het ineens gedaan, zoiets als stoppen op een hoogtepunt zeker, maar na een oorverdovend applaus werd het publiek getrakteerd op een toegift. Tijdens de bisnummers was er ook plaats voor een originele en grappige versie op de tonen van een kaskraker van Michael Jackson. De frontman die alles verbond met zang en zin en onzin in leuke en rake verhalen of debatten werd fantastisch bijgestaan door zijn bandleden. Hij verleidde iedereen met zijn gekke capriolen maar ook Alano deed zijn duit in het zakje met zijn vette en enthousiaste pianospel. Wouter vervolledigde het muzikale stuk met zijn dynamische gitaar. Alano en Wouter waren de perfecte match met de entertainer Mich. Hij regisseerde, zij volgden, maar niet slaafs. Allebei hadden zij ook hun inbreng in dit funky project. Mich stond dan misschien wel in het middelpunt van de belangstelling, Alano en Wouter waren de lijm die alles verbond.

Naast fun was er ook plaats voor een dosis ernst in Acuut tekort aan mededogen of het ontroerende ‘Het is wat het is’. In ‘Het is wat het is’ zagen we een persoonlijke kant van Mich. ‘Acuut Tekort’ was dan weer een prachtige ode aan de manier waarop Nelson Mandela reageerde in zijn uitzichtloze situatie. Danksny was een waar feest. Enkele reacties waren dan ook sprekend, “Wat leuk”, “Eén brok energie!” of er werd niets gezegd maar hardop gelachen, geklapt en gedanst.

Deze try-out was een mix van funky grooves, dansbare beats in een sausje van droge humor, een tikje soul en een band die straalde op het podium. Danksny was een stuk waar het plezier en de ‘goesting’ voelbaar was. Danksny heeft een fenomenale try-out gespeeld en om het met hun woorden te zeggen: “Het is de eerste keer dat we hier spelen maar het zal niet de laatste zijn”. Het publiek was blij want op deze opmerking volgde er een applaus en veel blij gemompel in de zaal. 22 september voelde niet als een try-out maar wel als een geslaagde performance. Het was duidelijk dat deze heren woord en klank samengebracht hadden in een opzwepend stuk dat fris en anders was en vol schwung, ironie en een bijzondere stem zat. Danksny mag een vaste waarde worden na deze onweerstaanbare shit.

Deel: