Greta Van Fleet is opgericht in 2012 en bestaat uit de gebroeders Kiszka, Josh (zang), Jake (gitaar) en Sam (basgitaar), en drummer Danny Wagner. In 2018 verscheen hun debuutalbum ‘Anthem Of The Peaceful Army’, die een tamelijk gevarieerde ontvangst kende. Een deel van de recensenten was er lovend over, terwijl anderen hen neersabelden als Led Zeppelin-klonen. En dat laatste niet geheel onterecht. Het publiek had er minder moeite mee, want het viertal trok overal volle zalen en stadions en de plaat werd zeer goed verkocht. Wie het laatste lacht….

En nu is de opvolger, ‘The Battle At Garden’s Gate’ verschenen, waarin de band nog steeds heel sterk leunt op hun grote voorbeelden uit de jaren 70, met name Led Zeppelin. De gitaarriffs zouden zo ontsproten kunnen zijn aan het brein van Jimmy Page en de stem van Josh hangt ergens tussen Robert Plant en Steve Marriott in diens Humble Pie-dagen. Toch zie ik een stap voorwaarts. Er is wat meer kleur, de productie is mede door het gebruik van strijkers voller.

Verder wordt er gewoon goed gemusiceerd en is er voor liefhebbers van jaren 70 rock en bluesrock voldoende te genieten. Mijn persoonlijk favoriete nummer is de afsluiter ‘The Weight Of Dreams’, waarin gitarist op sublieme wijze zijn kwaliteiten als gitarist laat zien. Het album is een stap in de goede richting en laat een positieve ontwikkeling zien. Als deze groei zich voortzet dan horen we bij het volgende album wellicht een eigenstandige Greta Van Fleet in plaats van een Led Zep-kloon. (8/10)  (Universal)

Deel: