Vijf jaar na ‘Oh My My’ komt OneRepublic met een nieuw album, ‘Human’. Het is alweer het vijfde album voor de band van frontman Ryan Tedder. Na een enorme vertraging, de eerste planning was om dit album al in 2019 uit te brengen, is er dan eindelijk nieuwe muziek van OneRepublic. De goede zangstem en aanstekelijke popnummers zijn weer terug van weggeweest!

Dat OneRepublic met een aanstekelijk popalbum zou komen, was te verwachten. Frontman Ryan Tedder schrijft en produceert niet alleen muziek voor zijn eigen band, maar ook voor vrijwel iedere popartiest ter wereld. Zo heeft hij al samengewerkt met onder andere Ed Sheeran, Adele, Taylor Swift en Beyoncé. Niet de minste namen. Tedder weet dus hoe hij een hit moet maken en past dit ook toe bij OneRepublic. En met succes! De eerder uitgebrachte single ‘Run’ doet het goed in de wereldwijde hitlijsten. Net geen nummer-1 hit, maar het aanstekelijke fluitje dat in de single is verwerkt, zorgt er absoluut voor dat iedereen ‘Run’ kent en mee kan fluiten.

Naast ‘Run’ zijn ‘Distance’ en ‘Ships + Tides’ de hoogtepunten op ‘Human’. Tedder is als liedschrijver een van de beste van vandaag, maar ook zijn vaardigheden als producer mogen er zijn. ‘Distance’ neigt richting een elektronische dance nummer, maar pakt gedurende het refrein weer een leuke popklank op. Grote bijdrage aan dit nummer is de goede stem van Tedder. Met gemak raakt hij de hoge noten met zijn kopstem. Dit heeft hij al eerder laten horen op mega-hits ‘Apologize’ uit 2007, ‘All the Right Moves’ uit 2010 en ‘Counting Stars’ uit 2013.

‘Ships + Tides’ begint daarentegen met kerkbellen die vervolgens in een pianoballad veranderen. Een stuk rustiger en gevoeliger nummer dan de rest van het album. Opnieuw is het de kopstem van Tedder die op dit nummer een sterke bijdrage levert. Met name wanneer een orkest van strijkers mee begint te spelen. Het doet daardoor ook wel denken aan de bekende single ‘Secrets’ uit 2010.

Opvallend is de aanwezigheid van ‘Lose Somebody’ als extra nummer op de deluxe versie. Na al in 2020 te zijn verschenen als single op het album van de Noorse DJ/producer Kygo, heeft OneRepublic het nummer nu dus ook op hun album gezet. Goede zet, want het nummer is al bij velen bekend.

OneRepublic heeft met ‘Human’ een leuk popalbum afgeleverd. Toch mist er iets. De nummers vormen geen geheel. Het album voelt daardoor gehaast aan. Ondanks dat de band vijf jaar de tijd heeft genomen om het te schrijven en samen te stellen. De individualiteit en genialiteit in Tedder’s producerende samenwerkingen met anderen is op dit album niet altijd terug te vinden. Alle nummers zijn zeker aanstekelijk. Na het sterke begin van het album, valt het midden echter een beetje in herhaling. Jammer, want OneRepublic weet echt wel hits neer te zetten. En zeker ook op ‘Human’. (7/10) (Mosley Music Group/Interscope Records)

Deel: