Iets meer dan 35 jaar na het dub-album ‘Baggariddim’ is UB40 terug met een opvolger daarvan, ‘Bigga Baggariddim’. Op twee manieren een terugblik, ook omdat het nieuwe bewerkingen bevat van het voorgaande album ‘For The Many’. Op het album staan samenwerkingen met artiesten over de hele wereld, die ze ontmoetten in hun meer dan 40-jarige carrière. Op het album horen we oudgedienden als Pablo Rider en Slinger (voorheen Gunslinger), die we 35 jaar geleden al hoorden op ‘Baggariddim’, maar ook oude vrienden van de band, zoals de Indiaase Reggae Rajahs en House Of Shem uit Nieuw Zeeland. En Inner Circle (‘Sweat (A La La La La Long)’, ‘Rock with you’ en ‘Bad Boys’), die met ‘Rebel Love’ een van de meest commerciële tracks op het album neerzet.

Eerder kwam UB40 al met een Dub-album van ‘For The Many’, maar nu komt de band dus met het geweldige ‘Bigga Baggariddim’. De plaat opent met ‘Good Vibes Tonight’, dat ze brengen in samenwerking met House Of Shem en een lekkere flow mee geeft. Mogen we verder ook zo’n sterk album verwachten? We hopen van wel, als fans van de oude stijl van UB40.

Het album is over het algemeen genomen gewoon een strak album. Het beste nummer van het album is ‘Message Of Love’. Het valt op door de sterke productie, die we overal horen op het album. Overduidelijk het beste nummer van ‘Bigga Baggariddim’. ‘Bigga Baggariddim’ heeft meer van dat soort lekkere nummers, gelukkig. Het is alleen jammer dat er geen strakke regie is gezet op de nummers die door de samenwerkende bands gekozen konden worden. Zo zijn ‘Good Vibes Tonight, ‘On The Road’ en ‘Groovy Train Is Coming’ alle drie bewerkingen van het ‘For The Many’-nummer ‘Gravy Train’ bijvoorbeeld. En ‘You Haven’t Called’ was dan weer de oorsprong voor ‘You Don’t Call Anymore’, ‘Me Nah Leave Yet’ en ‘Love You Now’. Dat had beter verdeeld kunnen worden. Het voordeel is dan wel weer dat UB40 zo’n kwaliteitsband is, dat ze er samen met de gastartiesten telkens weer iets speciaals van hebben gemaakt.

Een goed album bevat vaak ook een nummer dat net iets minder aanslaat. Toch is het UB40 gelukt om juist dat nummer weg te laten. ‘Bigga Baggariddim’ is een sterk album en dan zou dat gewoon meteen opvallen. De mix is er echter een van topnummers, afgewisseld met gewoon goede albumtracks, zonder echt een slecht nummer te kunnen noemen. En dat is de kwaliteit van UB40: stabiliteit. UB40 brengt iets moois met ‘Bigga Baggariddim’. Met nummers als ‘Message Of Love’, ‘Roots Rock Reggae’ en ‘Rebel Love’ laat de act ons zelfs een paar publiekslievelingen na. En met een optreden van de band in 2022 zullen dat toch wel de tracks van ‘Bigga Baggariddim’ zijn die na het concert het meest zullen blijven hangen. Zo ook op de plaat. (8/10) (Virgin Music)

Deel: