Chrissie Hynde, de enige legitieme hogepriesteres van de rock ’n roll bracht vorig jaar met haar tot de archetypen van de rock ’n roll gaan behorende band Pretenders onder de titel ‘Hate for Sale’ nog een meer dan uitstekend album uit. Nu is ze terug met een eerbetoon aan Bob Dylan, die onlangs in mei, ondanks alles de 80-jarige leeftijd wist te bereiken.

Onder de titel ‘Standing in the Doorway’ nam Chrissie gedurende de lockdown haar negen persoonlijke favorieten van Dylan thuis op; sober gearrangeerd. Basic Chrissie’s stem, gitaar, hier en daar overgedubt met wat slide of sologitaar en wat piano. Meer is er niet nodig.

Dat dit album geen marketingtruc is of interessant doenerij blijkt uit de feiten. Hynde heeft al jaren laten zien dat ze Dylan adoreert. In 1984 zong ze samen met de meester nog ‘It’s All Over Now, Baby Blue’ tijdens een concert op Wembley en ook de Pretenders hebben meerder keren Dylan materiaal op de setlist staan tijdens live shows zoals bijvoorbeeld ‘Forever Young’.

De negen tracks waren al eerder te zien, nadat Chrissie ze met de Pretenders gitarist Walbourne als lockdown project op Youtube had gezet. Nu dus een album(pje).

Hynde’s stem is uit duizenden herkenbaar en het wat meer obscure materiaal van Dylan past daar wonderwel bij. Als je goed luistert liggen de stemmen zelfs wel wat in elkaars verlengde. ‘Sweetheart Like You’ past erg goed bij de schwung en de stem van Hynde. Het had zo een Pretenders track kunnen zijn. Dat het album erg sober is opgenomen stoort geen seconde en is te danken aan de kwaliteit van de songs uiteraard, maar ook aan de authenticiteit en het gemak waarmee ze door de Pretenders-frontvrouw worden gebracht.

Naast ‘Sweetheart Like You’ zijn ‘Blind Willie McTell’ en een erg sobere en mooie uitvoering van ‘Don’t Fall Apart On Me Tonight’ de hoogtepunten van dit album. Laten we hopen dat de Pretenders de komende tijd wat van dit album mee gaan nemen op hun setlist, want dat verdienen deze uitvoeringen zeker.

Chrissie Hynde brengt met dit album een mooi en authentiek eerbetoon aan de Nobelprijs-winnaar Dylan. Een must voor iedere Pretenders liefhebber, mooi om Chrissie eens van een andere kant te mogen horen. Chrissie krijgt naarmate de jaren vorderen zeker meer patina op haar stem en persoonlijkheid. Het lijkt of ze met het vorderen der jaren steeds beter wordt. (8/10) (BMG)

Deel: