Na een afwezigheid van vier jaar bracht de Grammy Award winnares Lorde onlangs de nieuwe single ‘Solar Power’ uit. Het nummer, dat op de enige zonsverduistering van dit jaar het licht zag, kwam samen met de aankondiging van haar langverwachte derde studioalbum met de gelijknamige titel ‘Solar Power’. Naast de bekendmaking van de releasedatum van het album, dat op 20 augustus uitkomt, heeft Lorde tevens de data van haar Wereldtour 2022 aangekondigd. Het is haar eerste tour sinds 2018, die op 3 april in Nashville van start gaat in het Opry House en op 23 juni eindigt in Berlijn.

Vanuit het niets bestormde Lorde in 2013 de hitlijsten wereldwijd. Ze was pas zestien toen hitsingle ‘Royals’ haar de Grammy’s voor Song of the Year en Best Pop Solo Performance opleverde. Haar debuutalbum ‘Pure Heroine’ volgde snel en werd drie keer platina. Lorde werd gebombardeerd tot de stem van de nieuwe generatie en ze was de enige Nieuw-Zeelandse die de nummer 1 positie in de Billboard Hot 100 bereikte sinds 1987. Ook verzorgde ze met de single ‘Yellow Flicker Beat’ de soundtrack voor ‘The Hunger Games Mockingjay – Part 1’.

In 2017 bracht Lorde haar tweede volledige studioalbum uit, ‘Melodrama’, dat debuteerde op nummer 1 in de Billboard 200 Chart, waarmee ze de eerste Nieuw-Zeelandse artiest ooit was die een nummer 1 debuutalbum in de Verenigde Staten uitbracht. Het album bereikte daarnaast de nummer 1 positie in meer dan 45 landen en leverde Lorde een nominatie op voor Album van het Jaar bij de 2018 GRAMMY Awards.

De nieuwe single met bijbehorende videoclip ‘Solar Power’ ontving lovende kritieken van fans en pers. Sinds de release vorige week is de single wereldwijd in verschillende landen op nummer 1 geworden en heeft het meer dan 30 miljoen streams binnengehaald in de eerste vijf dagen. Het nieuwe album bevat twaalf nummers en is geproduceerd door Jack Antonoff met wie ze ook al samenwerkte op haar laatste album, ‘Melodrama’, dat bovenaan de hitlijsten terecht kwam.

Over de single en het nieuwe album zegt Lorde: “The album is a celebration of the natural world, an attempt at immortalizing the deep, transcendent feelings I have when I’m outdoors. In times of heartache, grief, deep love, or confusion, I look to the natural world for answers. I’ve learned to breathe out, and tune in. This is what came through. The first song, also called ‘Solar Power’, written and produced by myself and Jack, is the first of the rays. It’s about that infectious, flirtatious summer energy that takes hold of us all, come June.”

Het album wordt uitgebracht in een milieubewuste muziek box. De innovatieve box bevat extra visuele content, handgeschreven aantekeningen, exclusieve foto’s en een downloadkaart. Deze kaart geeft fans de mogelijkheid om hoogwaardige kwaliteit van de liedjes te downloaden, twee exclusieve bonustracks en toegang tot enkele speciale verrassingen. Lorde besloot al vroeg in het proces van het opnemen van dit album dat ze ook een milieuvriendelijk, vooruitstrevend alternatief voor de cd wilde maken. Ze wilde dat de muziek box qua grootte, vorm en prijs vergelijkbaar zou zijn met een cd, maar tevens iets zou zijn dat zich onderscheidt en zich inzet voor de evoluerende aard van een modern album.

Op woensdag 8 juni geeft Lorde een concert in AFAS Live in Amsterdam.

Deel: