Het nieuws hing al een beetje in de lucht na de bekendmaking van de signing door Transgressive, maar Damon Albarn is terug met een nieuw soloalbum. Het album genaamd ‘The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows’ verschijnt op 12 november 2021.

‘The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows’ was oorspronkelijk als een orkestwerk bedoeld, geïnspireerd op de IJslandse landschappen. Afgelopen jaar keek Albarn met een nieuwe blik naar de nummers en werkte de 11 tracks – die thema’s als kwetsbaarheid, verlies en wedergeboorte onderzoeken – verder uit. Het resultaat is een panoramische verzameling van liedjes met Albarn als verhalenverteller. De albumtitel is ontleend aan ‘Love and Memory’, een gedicht van John Clare.

Albarn over het album: “I have been on my own dark journey while making this record and it led me to believe that a pure source might still exist.”

Gedurende zijn carrière heeft Albarn geflirt met een breed scala aan muziekstijlen, maar ook op dit album weet hij te verrassen. Met uitgebreide orkestrale arrangementen genesteld in intieme melodieën en dissonantie gehuld in pracht tegen Albarn’s doordringende stem. ‘The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows’ documenteert het emotionele eb en vloed van het menselijk bestaan, in al zijn uitersten, en dient als een zielverrijkend document van onze tijd.

Het album verschijnt digitaal en op vinyl, cd en cassette. Verder komt er een deluxe uitgave met een fotoboek, originele gescande teksten en artwork van Damon, doorzichtig vinyl, hi-res digitale download en een bonus 7” met een exclusief nummer uit de opnamesessies.

Tracklisting ‘The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows’:
1. ‘The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows’
2. ‘The Cormorant’
3. ‘Royal Morning Blue’
4. ‘Combustion’
5. ‘Daft Wader’
6. ‘Darkness To Light’
7. ‘Esja’
8. ‘The Tower Of Montevideo’
9. ‘Giraffe Trumpet Sea’
10. ‘Polaris’
11. ‘Particles’

Deel: