In tien splinternieuwe tracks – met Me & You als eerste single incl. kleurrijke video – slaat My Blue Van andere muzikale wegen in. De stevige bluesrock van eerdere albums is grotendeels ingeruild voor een rijker en origineler geluid dat zowel uplifting als melancholisch is. Een interessante evolutie, temeer omdat het trio uit Utrecht ditmaal alle touwtjes zelf in handen had.

Eigenlijk is het ironisch: voor het eerst in de historie van de band werkte My Blue Van niet samen met een gerenommeerde producer in een dure studio, maar namen zanger/gitarist Bas Beenackers, bassist Johan van Bussel en drummer Dennis Wechgelaar het nieuwe songmateriaal zelf op, in het repetitiehok van de frontman. En raad eens? Dat nieuwe materiaal – tien tracks die het vierde album vormen – klinkt rijker, gelaagder en origineler dan ooit tevoren. Beenackers grijnst trots. “Sinds ik over deze thuisstudio, de nodige apparatuur en instrumenten beschik, is zelf opnemen veel gemakkelijker geworden. Daarnaast hoef je niet op de klok te kijken, nog een enorm voordeel. Het is een magisch proces en een heerlijk gevoel om alle controle te hebben. Ik kan er veel over vertellen, maar weet je, ik laat liever de muziek spreken.”

Stoutste verwachtingen

Die laatste uitspraak is typerend voor de kalme en nuchtere Utrechters: niet lullen, maar poetsen. Al zo’n tien jaar is My Blue Van een graag geziene gast op de Nederlandse podia en festivals. De band won diverse prijzen, bracht tot nog toe drie albums uit (het laatste, Robot, dateert van 2017), schreef de muziek voor een alternatief circusproject en wordt geroemd vanwege zijn combinatie van aanstekelijke bravoure en professioneel vakmanschap. Live én op plaat. We weten inmiddels wel dat een My Blue Van album nooit teleurstelt, maar dat de band in drie jaar tijd zó’n sonische evolutie heeft doorgemaakt, overtreft zelfs de stoutste verwachtingen. Beter laten we, zoals Beenackers aangeeft, de muziek voor zich spreken.

Seks in een spaceshuttle

Tien nieuwe tracks dus, die qua sound behoorlijk uiteenlopen, maar tot een geheel worden gesmeed door de soulvolle zondagochtendstem van Beenackers. Eerste single Me & You (met videoclip door lichtkunstenaar Marco Broeders, Co2RO en fotograaf/filmmaker Julia Bo Heijnen) en Gangsterblues In Bes hebben wortels in de gangstarap van de Amerikaanse westkust, met hun dampende beats en lekker lome gitaarlicks, en vormen de ideale soundtrack voor een autorit langs de kuststrook van Californië. Bevreemdende soundeffecten en mellotron zorgen voor een aangenaam psychedelisch randje in meerdere songs. Catch My Drift is genadeloos groovy en roept de overleden funkgod Prince in herinnering, terwijl het even onheilspellende als hitsige Ecstasy nog het beste valt te omschrijven als een door synthetische drugs gevoede sekspartij in een spaceshuttle.

Het moge duidelijk zijn: dit kun je met recht nieuwe muziek noemen. Hoogst origineel en fantasierijk. Was het al moeilijk om dit trio in een hokje te stoppen, dat is nu niet meer mogelijk. En dat is eigenlijk het grootste compliment dat je My Blue Van kunt geven. Het titelloze album zal op 2 juli verschijnen.

 

Deel: