De Amsterdamse singer/songwriter Celine Cairo is terug met een betoverende single getiteld ‘The Fire’. De single, die onderdeel is van het nieuwe album dat in augustus verschijnt, is het resultaat van haar samenwerking met de Britse producer Tim Bran die eerder London Grammar, Haevn en Birdy produceerde. ‘The Fire’ schreef ze samen met Bran in zijn studio in Noord-Londen in 2019, waar ze de afgelopen jaren kind aan huis was. Het nummer gaat over de innerlijke strijd tussen licht en donker, het aansteken van het ‘vuur’ dat we allemaal soms nodig hebben om door te kunnen en hoe we onszelf leren kennen in die zoektocht.

Na haar debuutalbum, waarmee de independent artiest in 2017 de Zilveren Notekraker won en ruim 15 miljoen streams haalde, toerde de zangeres de afgelopen jaren langs theaters en popzalen met haar vaste band. Ze schreef samen met Jorrit Kleijnen (HAEVN) de muziek voor de nieuwe ‘Hey, het is oke’-campagne van Rijksoverheid, die momenteel op radio en tv te horen is en haalde onlangs haar 3e sync in de Amerikaanse serie ‘Walker, Texas Ranger’ binnen met het nummer ‘I Don’t Wanna Dance’. Eerder dit jaar verschenen van het nieuwe album twee digitale releases, ‘Bird Song’ en ‘Famous’, waarmee Cairo internationale blogs bereikte en die al meer dan 100.000 keer werden gestreamd. Afgelopen week releaste ze de eerste officiële single van het nieuwe album, ‘The Fire’.

Celine: “Ik schreef ‘The Fire’ in Londen in een twee-daagse schrijfsessie met Tim Bran, die ik via de jongens van HAEVN leerde kennen. Tim en ik hadden eerder al een paar mooie songs gemaakt, we vormen in de studio een goed team, maar ik voelde me die dag opeens heel melancholisch – ik had heimwee en miste mijn huis, mijn hond, Amsterdam – dat heb ik vaak als ik reis. Gek genoeg maakt dat onbestemde gevoel altijd iets in me los waar ik creatiever van word en er als schrijver allerlei deurtjes open gaan. Ik wilde dat gevoel, van je verloren voelen en toch weten dat je op de goeie weg zit, vastleggen in dit nummer. Het idee dat je het vuur in jezelf soms kwijt bent, maar dat je er op mag vertrouwen dat dat altijd weer terugkomt en dat stil blijven staan geen optie is. Dat zijn open deuren, maar wel waar. Verandering hoort bij het leven, ertegenin gaan heeft geen zin. Als je dat werkelijk kunt accepteren ben je vrij. Daar gaat The Fire voor mij over.”

Celine’s vaste band werd opgenomen in Studio 150 in de Bethlehemkerk in Amsterdam. Tim Bran leidde de opnames vanuit London, waarbij hij via zoom en een speciale high end audio-verbinding live kon communiceren met iedereen in de studio. ‘The Fire’ werd in Londen gemastered, het artwork kwam tot stand met fotograaf Jaap Strijker en art-director Loek de Bakker.

Deel: