Gilles Drang is het soloproject van drummer Gilles Dhaenens. Met zelfgemaakte samples en repetitieve ritmes brengt hij je mee naar de verre oorden van het dagelijkse leven. ‘Impuls’ is de eerste videoclip voor zijn nieuw album, dat later dit jaar zal uitkomen. De bedoeling van Gilles’ muziek is om de banaliteit van het leven te beschrijven.

De inspiratie voor ‘Impuls’ kwam van zijn hond Juliette, een kruising tussen een Jack Russel en een Schipperke. Deze bastaardhond werd in het leven geroepen om ratten en ander ongedierte op binnenvaartschepen te vangen. Op een morgen gedroeg Juliette zich nogal weerspannig en gedreven door impulsen, en Gilles voelde zich geroepen om dat van zich neer te schrijven. De muziek noemt hij zelf Nederlandstalige techno-rock. Het klinkt heel Belgisch, maar tegelijk ook internationaal met duidelijke invloeden uit de shoegaze, post punk en de Madchester scene (Happy Mondays, Primal Scream). In de productie is het dance element duidelijk aanwezig, met studiotechnieken die wat doen denken aan Daft Punk of Digitalism.

De videoclip gaat terug naar Juliette’s oorspronkelijke lot, om ongedierte op binnenvaartschepen te belagen. Tijdens de kantooruren is Gilles Drang zelf werkzaam als vertegenwoordiger voor een bedrijf die hijsmateriaal verhuurd. Het leeuwendeel van zijn klanten bevindt zich in de Haven van Antwerpen en Gent, en hij kent ondertussen iedere richel en weg in de haven. Hij probeert via deze clip de omvang, mooiheid, maar vooral de bevreemding van de zware industrie over te brengen. Daarenboven plaatst hij een kritische noot bij de snel-verouderende petrochemische installaties, en zet die af tegen de duurzame, groene nieuwe energiebronnen zoals windmolens.

Deel: