In januari 2019 bracht de Nederlandse groep The Woods hun debuut EP uit genaamd ‘Stone Cold’. Nu, bijna precies twee jaar later, komt daar een vervolg op. Wederom brengen de heren een EP uit en dus blijft het wachten op het eerste volwaardige studioalbum van The Woods.

The Woods is een bluesrockformatie die zijn oorsprong vindt in het noorden van ons land. Voorheen heette de groep uit Groningen JeeBee, dat werd in 2016 omgezet naar The Woods. De groep bestaat uit: Joris Bos op gitaar en zang, Martijn Drijfhout op bas, Johan Zielstra op toetsen en Pieter Dokter op drums.

Deze nieuwe EP bevat een nummer meer dan hun debuut. Alle nummers zijn geschreven door bandleider Joris Bos. Een van de sterkste dingen die op ‘Hurricane’ te vinden zijn, zijn de heerlijke gitaarriffs. Voor mij was deze band nog onbekend. Als je dan de CD opzet en opener ‘Broken’ start met een verrukkelijk gitaarlick, ben je vrijwel direct verkocht of op zijn minst ben je benieuwd naar de rest. Zeker als je een groot gitaarliefhebber bent.

Net als op de voorganger is er ook hier een ballad te vinden die gelegen is op een herkenbare bluesmelodie. Weer strategisch zo op de helft van het album geplaatst. Afwisseling gedurende albums is misschien wel, net zoals bij setlisten van concerten, een van de belangrijkste dingen om te zorgen dat de aandacht bij de luisteraars aanwezig blijft. Zodra het te veel van hetzelfde achter elkaar hoort kan dat gaan vervelen en is er de neiging dat gedachtes sneller af gaan dwalen.

Het album begint zoals vermeld met een prettig stukje gitaarwerk, daar sluit hij ook mee af. ‘One Time Kiss’ eindigt namelijk met een zeer aangenaam gitaarspel. Daarmee maken ze de cirkel mooi rond.

Qua muziek is er ten opzichte van twee jaar geleden niet zo gek veel veranderd. Bij sommige bands wordt het dan al snel saai, gelukkig is dat bij The Woods niet het geval. De muziek die ze maken is goed zoals die is. Ik kan niet wachten op een vol album van de mannen. Zo zie je maar hoe ooit een voor jou onbekende groep je enorm kan verrassen. (8/10) (JBM)

Deel: