De Rotterdamse band Rats on Rafts brengt op 29 januari zijn langverwachte nieuwe album ‘Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths’ op hun eigen label Kurious Recordings uit (en buiten de Benelux bij Fire Records). Het album werd in de bands eigen Kurious Recoring Studio volledig analoog opgenomen, met een beetje hulp van Niek van den Driesschen. De eerste single afkomstig van het album, getiteld ‘Tokyo Music Experience’, is nu uit.

‘Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths’ gaat over de periode tussen het vorige album ‘Tape Hiss’ en dit nieuwe, derde album. Liedjes en fragmenten worden afgewisseld, soms in een andere gedaante terugkerend, om dan uiteindelijk een cyclus te vormen. Het geeft een gefragmenteerde kijk op de belevenissen in de wereld van Rats on Rafts de afgelopen jaren. Van een tour door Japan tot het verloren raken tussen dromen en de realiteit; zoals bijvoorbeeld te horen is in het nummer ‘Where Is My Dream?’. Er is een constant getouwtrek tussen de werkelijkheid en fictie.

De band evolueert op ‘Excerpts From Chapter 3’ verder in hun zoektocht naar imperfectie. Waarbij emoties als haat, liefde, wraak en machteloosheid in nummers als ‘A Trail Of Wind And Fire’ en ‘Fragments’ sterker komen bovendrijven, tekenen de verhalen die in ‘The Disappearance of Dr. Duplicate’ en ‘The Rise And Fall Of The Plague’ voorbij komen een duistere wereld waar je zo een film bij zou kunnen fantaseren. De grote overeenkomst tussen alle nummers -en in vergelijking tot eerder werk- is dat het nieuwe album veel gelaagder is. Niet alleen in structuur, zoals in het fragment ‘Another Year’ waar de muziek het verstrijken van de tijd voelbaar maakt, maar ook met name in de melodieën en teksten, die aangedreven worden door een ritmesectie die de emotie keer op keer weet te voorzien van de juiste kleuren. Een rauw en duister in reverb gedrenkt psychedelisch hoorspel, waar bij iedere luisterbeurt wel iets nieuws te ontdekken valt.

Maar het is niet alleen duisterheid wat de klok slaat. Zo is de eerste single ‘Tokyo Music Experience’ een nummer dat ontstaan is na een tour met Franz Ferdinand door Japan in 2018. “Diep onder de indruk van onze tijd in Tokyo was het moeilijk terug te zijn in Nederland. Alle impressies bleven muurvast als een bonk energie boven ons zweven, die op een dag explodeerde en waaruit ‘Tokyo Music Experience’ ontstond. Toen konden we het gevoel aan en uit zetten” – aldus voorman David Fagan. Bekijk de video onderaan dit bericht.

Waar het pakkende new wave debuutalbum ‘The Moon Is Big’ in 2011 in Nederland veel aandacht kreeg, zorgde het gruiziger psychedelisch geheel van het tweede album ‘Tape Hiss’ in 2015 voor een internationale samenwerking met het Britse Fire Records. Zo werd in de jaren die volgden wereldwijd getoerd met optredens op Liverpool Psych Fest (UK), Best Kept Secret (NL), Reeperbahn (DE), Motel Mozaique (NL) Levitaiton (FR), WOS (SP) en Glastonbury Festival (UK).

Shows:
18-2 EKKO, Utrecht
19-2 Stroomhuis, Eindhoven
20-2 Rotown, Rotterdam
25-2 Vera, Groningen
26-2 Merleyn, Nijmegen
27-2 Paradiso, Amsterdam

Deel: