Vele van jullie zullen denken: Wie is Floor Jansen? Floor was eigenlijk de grootste onopvallende zangeres van Nederland. Maar sinds kort weet bijna iedereen wie Floor Jansen is. Wereldberoemde zangers in het buitenland, tot voor kort onbekend in Nederland. Toen Floor Jansen meedeed aan het tv-programma de Beste Zangers, ging iedereen op het puntje van zijn stoel zitten en dacht iedereen “Wie is deze zangeres?” Nederland wist niet wie dit talent was.

Floor-Jansen-Heerlen

Nederland stond op zijn kop en was wakker geschud door haar stem, een mooie dame en een hoog stembereik. Iedereen was verbaasd toen deze metal rockchick en met Henk Poort het operanummer ‘Phantom of the Opera’ een duet ging zingen, een geweldige samensmelting van van metal en opera, De nieuwe ontdekking was een feit.

Nightwish

Floor is al jaren zangeres bij de Finse metal band Nightwish. Ze woont in Zweden en geeft vele optredens in Noorwegen, Zweden en Finland waar ze waanzinnig populair is.

Floor-Jansen

Inmiddels heeft Nightwish ruim 9 miljoen albums verkocht en treden ze over de hele wereld op in enorme stadions en muziekarena’s. De band weet hoe je podiums kunt vullen met duizenden muziekfans, iets waar alle artiesten van dromen om dit te kunnen realiseren. Het gaat zo goed dat de Nightwish show in november dit jaar in het Ziggo Dome al is uitverkocht.

Het wordt een druk jaar voor Floor Jansen: een solo tour in Nederland, er komt een nieuwe studio album uit van Nightwish dit voorjaar met de naam ‘Human Nature’ op 10 april van dit jaar. Daarbij bereiden ze met Nightwish een wereldtournee voor.

Doordat Floor Jansen zo erg booming s, werd ze in de wandelgangen ook al genoemd als eventuele songfestivalkandidaat in Nederland. Uiteindelijk is toch niet voor Floor gekozen, waarschijnlijk toch door een te druk programma.

De muziekliefhebbers kwamen zondag samen om Floor in het echt te horen zingen in De Rabozaal van het Parkstad Theater in Heerlen. De zaal stroomde daar vol met verschillende enthousiaste metalrockliefhebbers van verschillende leeftijden. Floor kwam het podium op met een mooi aangepaste jurk met glitters en een leren broek eronder, ze zag er top uit en iedereen was muisstil. Ze begroette het publiek en was blij dat iedereen was gekomen voor haar.

Ze opende haar concert in Heerlen met het nummer ‘Ever Dream’ uit 2002 van haar band Nightwish. Al snel erna volgde ‘Vilja’, een lied uit operette ‘Die Lustige Witwe’ van Frans Léhar. Hier kon je zien dat Floor goed in is bruggen bouwen tussen verschillende stijlen muziek. Floor vertelde ook dat ze de jurk die ze aan had ging verloten.

Henk Poort zong in het eerste deel van de show ook een duet met Floor, het nummer ‘Sweet Curse’ van het ‘Revamp’-album uit 2010. Voor de pauze deed Floor ook een cover van het nummer ‘Winner’. Ze vertelde dat dat haar favoriete cover was van haar Beste zangers-collega Tim Akkerman.

Floor geniet van alles wat er nu gebeurt. Zaterdag stond ze nog in Hilversum met een studio-optreden, zondag deed ze in Heerlen in Parkstad een middag- en een avondvoorstelling: in totaal 2200 mensen, verdeeld  over twee voorstellingen.

Floor-Jansen

In deel 2 startte Floor Jansen met het mooie nummer ‘Shallow’ van Lady Gaga. Men verwachtte stevige metal, maar Floor was van alle markten thuis. Dat bleek uit de verschillende muziekstijlen die ze ten gehore bracht aan haar publiek. Van Nightwish tot After Forever met de song ‘Strong’, die Floor op het lijf geschreven was. Ook ging ze uit haar comfortzone met een Spaans nummer ‘Que se Siente’. Ook dit was weer een cover van een ander toptalent uit de beste zangers, Rolf Sanchez.

Ook werd er gedacht aan oudere nummers, zoals een cover van Simon en Garfunkel.  ‘The Sound of Silence; werd wederom prachtig werd gezongen door Henk Poort. Het concert werd afgesloten met het door Andrew Lloyd Weber gecomponeerde stuk ‘The Phantom of the Opera’, dat ze samen met Henk Poort bracht, Het klonk als een klok, een fantastische sluitstuk.

Het publiek ging met een goed gevoel huiswaarts en iedereen die Floor live heeft zien optreden is meteen fan. Nederland is weer een supertalent rijker.

Foto’s (c) Patrick Strouken

 

Deel: