De Britse rapper Stormzy komt voor een concert naar AFAS Live in Amsterdam. De show is onderdeel van Stormzy’s H.I.T.H. World Tour 2020 en staat in het teken van zijn nieuwe album dat volgende maand uitkomt. Vandaag kondigt Stormzy zijn enorme ‘H.I.T.H. World Tour’ aan van maar liefst 55 data, met shows verspreid over Europa, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Afrika. De tour begint op 7 februari in Dubai en eindigt in oktober in Afrika. Tijdens de tour maakt hij ook zijn solo-debuut in de O2 Arena in Londen voor 2 shows, op 3 en 4 september. Naast de O2 Arena in Londen zal Stormzy van nog 11 andere arena’s in het Verenigd Koninkrijk en Ierland het podium betreden. Daarna gaat hij naar Afrika om aldaar voor het eerst te touren, waarbij de show in zijn thuisland Ghana extra bijzonder is. Hij sluit zijn tour af in Lagos, Nigeria. Zijn show in Nederland zal plats vinden op 22 Februari 2020.

Het tournieuws komt direct na een paar fenomenale weken voor de 26-jarige Stormzy. Eerder deze maand werd zijn langverwachte album ‘Heavy Is The Head’ aangekondigd, en vorige week kondigde de Britse rapper zijn gloednieuwe single ‘Own It’ aan, een samenwerking met Ed Sheeran en Burna Boy. De single is op koers om Stormzy’s 7e top 10 single te worden in de Britse hitlijsten.

Stormzy’s komende album, ‘Heavy Is The Head’, dat 13 december uitkomt, is een indrukwekkende comeback en is een album dat volledig door Stormzy zelf is geproduceerd. Het album bevat samenwerkingen met enkele van de meest opwindende muzikanten van deze generatie, waaronder Aitch, Burna Boy, Ed Sheeran, Headie One, HER, Tiana Major9 en YEBBA met productie van Fred Gibson, Fraser T Smith, T-Minus en anderen.

Tot op heden heeft Stormzy vier van de zestien albumtracks onthuld. In april verraste hij iedereen toen hij ‘Vossi Bop’ uitbracht, zijn eerste release sinds 2017. Met ‘Vossi Bop’ verbrak hij een record door de eerste Britse artiest te zijn die in een week tijd 12,7 miljoen streams met een single behaalde. Deze single bracht Stormzy ook zijn eerste UK # 1 single ooit, die twee opeenvolgende weken de toppositie bekleedde. Niet lang daarna kwam ‘Crown’ uit, dat opgevolgd werd door ‘Wiley Flow’ – waarin hij de Britse MC Wiley eert.

Voordat Stormzy in februari 2017 zijn platina-verkopende # 1-debuutalbum ‘Gang Signs & Prayer’ uitbracht, werd hij al een van de meest veelbelovende rappers uit de Britse scene genoemd. Bijna drie jaar later blijkt die beschrijving wellicht onvoldoende. Naast een buitengewone showman met een eerlijk en herkenbaar karakter die tijdens de opkomst van zijn roem hetzelfde bleef, is Stormzy een echte woordvoerder van zogenaamd black empowerment en sociaal activisme. Daarnaast staat hij bekend om zijn politieke betrokkenheid en zijn kracht die over te brengen. Tijdens zijn headline-optreden op Glastonbury Festival, maakte hij van de gelegenheid gebruik om sociale kwesties onder de aandacht te brengen, waaronder het onrecht van jonge zwarte kinderen die worden gecriminaliseerd in een bevooroordeeld en oneerlijk rechtssysteem.

Ondanks dat hij vorig jaar even uit de muzikale aandacht onttrokken was, ging zijn filantropie door. Zo lanceerde Stormzy in 2018 ‘The Stormzy Scholarship’ – een studiebeurs voor twee zwarte studenten aan de Cambridge University, en deze zomer ging het tweede jaar van die beurs in.

De in Croydon geboren MC heeft ook met zijn live show records gebroken door in juni eerder dit jaar als eerste Britse Rapper als headliner te worden uitgenodigd op Glastonbury Festival. Kort daarna vertrok hij naar Ibiza voor zijn jaarlijkse tweedaagse #Merky Festival.

Stormzy is nu de trotse bezitter van meer dan 25 awards, waaronder 2 x BRIT Awards, 1 x Ivor Novello Award, 6 x MOBO Awards, 1 x Q Award, 1 x MTV EMA, 1 x BBC Music Award, 1 x Teen Choice Award, 3 x AIM Awards, 2 x BET Awards, 2 x British GQ Awards, 2 x Global Awards en meer.

Deel: